Beli luk je oduvek važio za zdravu namirnicu, ali nikada nije bilo baš jasno zbog čega je ova aromatična biljka tako dobra za zdravlje. Nova istraživanja razotkrila su tajne ove lukovice ne baš prijatnog mirisa.
Beli luk je oduvek važio za zdravu namirnicu, ali nikada nije bilo baš jasno zbog čega je ova aromatična biljka tako dobra za zdravlje. Nova istraživanja razotkrila su tajne ove lukovice ne baš prijatnog mirisa.
U studiji objavljenoj u "Analima nacionalne akademije nauka“ Američki istraživači pokazuju da konzumiranje belog luka povećava našu prirodnu zalihu hidrogen-sulfida - to je onaj neprijatni nusproizvod rafinisanja ulja koji miriše na pokvarena jaja. Telo, medjutim, pravi sopstvenu zalihu ove supstance, koja deluje kao antioksidant i prenosi ćelijske signale koji opuštaju krvne sudove i povećavaju protok krvi.
U okviru najnovije studije, koju je sproveo Univerzitet Alabame u Birmingemu, istraživači su iscedili sok iz luka kupljenog u samoposluzi i dodali su malu količinu ove supstance ljudskim crvenim krvnim zrncima. Kako su naučnici ustanovili, ove ćelije su odmah započele da emituju hidrogen-sulfid.
Ova sposobnost da poveća proizvodnju hidrogen-sulfida mogla bi pomoći da se objasni zbog čega ishrana bogata belim lukom štiti od različitih vrsta raka, uključujući i rak dojke, prostate i debelog creva, tvrde autori pomenute studije.
Veći sadržaj hidrogen-sulfida možda štiti i srce. Mada se beli luk ne može dosledno povezati sa nižim nivoom holesterola u krvi, istraživači sa Medicinskog koledža "Albert Ajnštajn“ ustanovili su da ubrizgavanje hidrogen-sulfida miševima sprečava oštećenje srčanog mišića izazvano infarktom.
"Ljudi vekovima znaju da je beli luk važan i da povoljno utiče na zdravlje. Čak su i Grci svoje atlete pre izlaska na Olimpijske igre hranili belim lukom", kaže dr Dejvid Kraus, vanredni profesor ekologije i biologije na Univerzitetu Alabama.U studiji objavljenoj u "Analima nacionalne akademije nauka“ Američki istraživači pokazuju da konzumiranje belog luka povećava našu prirodnu zalihu hidrogen-sulfida - to je onaj neprijatni nusproizvod rafinisanja ulja koji miriše na pokvarena jaja. Telo, medjutim, pravi sopstvenu zalihu ove supstance, koja deluje kao antioksidant i prenosi ćelijske signale koji opuštaju krvne sudove i povećavaju protok krvi.
U okviru najnovije studije, koju je sproveo Univerzitet Alabame u Birmingemu, istraživači su iscedili sok iz luka kupljenog u samoposluzi i dodali su malu količinu ove supstance ljudskim crvenim krvnim zrncima. Kako su naučnici ustanovili, ove ćelije su odmah započele da emituju hidrogen-sulfid.
Ova sposobnost da poveća proizvodnju hidrogen-sulfida mogla bi pomoći da se objasni zbog čega ishrana bogata belim lukom štiti od različitih vrsta raka, uključujući i rak dojke, prostate i debelog creva, tvrde autori pomenute studije.
Veći sadržaj hidrogen-sulfida možda štiti i srce. Mada se beli luk ne može dosledno povezati sa nižim nivoom holesterola u krvi, istraživači sa Medicinskog koledža "Albert Ajnštajn“ ustanovili su da ubrizgavanje hidrogen-sulfida miševima sprečava oštećenje srčanog mišića izazvano infarktom.
"Mnogi greše što beli luk termički obradjuju prilikom pripremanja hrane, odnosno dodaju jelu odmah nakon što ga izgnječe ili iseckaju", kaže dr Kraus.
"Da bi povoljan zdravstveni učinak bio maksimalan, beli luk treba izgnječiti na sobnoj temperaturi, a zatim ostaviti da odstoji oko 15 minuta. To izaziva enzimsku reakciju koja pojačava zdrave sastojke belog luka", dodaje dr Kraus.
Medjutim, beli luk može da izazove probleme sa probavom, ali mnogima je najveća briga što čini da nam dah i znoj mirišu na... pa, na beli luk.
Proizvodjači tableta belog luka u prahu tvrde da su rešili ovaj problem, ali podaci o tom dijetetskom proizvodu variraju. Još uvek nije jasno da li korisni sastojci koji se u belom luku mogu naći ostaju delotvorni i nakon što se on preradi u tablete.
(MONDO/Blic)