Pre nego što smo ušli u kuhinju Meka morali smo da obučemo higijenske mantile, kape i nazuvice, a onda temeljno da operemo ruke. Osetila sam se ukoreno kao malo dete kada sam nakon svog tog pranja stavila ruku na džep farmerki, pa su mi objasnili da bi svaki radnik bio vraćen da opet opere ruke ako bi kao ja, dotakao odeću.

Dobro je onda da nisam radnik u Meku, već posetilac, pa mi je ovaj "incident" oprošten.

Ovako počinje radni dan u McDonald's-u...

"U uniformi radnik dolazi do kuhinje, gleda plan rada kako bi video na kojoj 'stanici' se nalazi, pa onda pere ruke nakon čega nigde ništa ne dodiruje i odlazi direktno na svoje radno mesto. Procedura je da se ruke peru na pola sata germocidnim sapunom 20 sekundi pod vodom i osuše se aparatom", objasnila nam je menadžerka koja nas je onda dalje provela kroz kuhinju i objasnila kako sve to iza pulta za naručivanje funkcioniše.

"Stanice" su odvojeni kuhinjski pultovi i svaka služi za drugačiju pripremu jela. Jedna je za "specijalne menije" (ponude koje dolaze sezonski i menjaju se), druga je za obroke sa piletinom, treća za one sa crvenim mesom (hambrugeri, čizburgeri...).

Ne koristi se ista friteza za sva mesa, već se tačno zna kojem mesu je u kojoj "kadici" mesto, tako da ne dolazi do mešanja ukusa.

Pogledajte kako izgleda proces pravljenja hamburgera i čizburgera:

Sirovi, zamrznuti proizvodi...

"Kada hrana dođe u kamionu, proverava se temperatura tamo, kao i da li su u pitanju zamrznuti ili hlađeni proizvodi. Temperatura proizvoda koji se drže na donjem nivou Meka u komorama je od minus 23 do minus 18 stepeni Celzijusovih, a u pretkomori od jedan do četiri stepena Celzijusovih. Ta temperatura se svakodnevno kontroliše, a svaka promena koja se desi se momentalno popravlja i reguliše. Hrana koju potom donosimo u kuhinju, bilo da je rashlađena ili zamrznuta, se drži u zamrzivačima i skladištimo je samo na dva sata. Ne dozvoljavamo prepunjavanje frižidera i zamrzivača, a sva hrana koja ostane nakon ta dva sata se baca", objašnjeno nam je.

Zaposleni koji rade na pravljenju sendviča, imaju fotografije namirnica i redosleda kojim se one stavljaju, a taj redosled je važno poštovati i radnici prolaze kroz velike obuke pre nego što dođu na te radne pozicije.

"Specijalne" porudžbine

Zanimalo nas je da li postoje "tajni" obroci i specijalne porudžbine za koje ljudi ne znaju, a možda postoji mogućnost da ih iskombinuju, ali smo naišli na blago razočaranje.

Da, možete da naručite nešto bez luka, krastavčića, sa duplom dozom kečapa ili majoneza, ali na primer, za Big Mek obrok ne možete da tražite da se stavi kečap, jer je to njihovo prepoznatljivo jelo i nije dozvoljeno da se menja u toku pravljenja. Takođe, nije moguće tražiti "Frankeštajnovo čudovište" u vidu mešavine pljeskavice i piletine u jednom sendviču, jer je i Mek Čiken nešto što je "no no" za menjanje.

Dobra vest je da su topinzi za čokoladu, naročito oni voćni koji dolaze u McDonald's restorane od dobavljača iz Srbije, među najviše ocenjenim po kvalitetu u Evropi. Nisu baš mogli da nam kažu da to znači da je sladoled iz Meka najbolji u Srbiji, jer te ocene variraju, ali je svakako u samom vrhu!

Od svega što smo videli, ne možemo da kažemo: "Jao, zgadilo nam se, više nikada nećemo jesti u Meku", jer hoćemo.

Da, verovatno je bolja opcija kupiti sveže meso iz mesare i ispržiti sam kod kuće, ali brza hrana je neminovni deo potrošačke kulture, ali ako se kao i sve drugo unosi u umerenim količinama.

Pogledajte fotografije "iza kulisa":

undefined mc donald

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.