Od januara ove godine maloj firmi sa severoistoka Italije koja se bavi keteringom, "Unidžoli", poverena je dužnost da priprema hranu evropskim poslanicima.
Italijani nemaju puno razloga za osmeh na licu s obzirom na ekonomsku stagnaciju zemlje i pad još jedne vlade, ali osmeh je ipak prisutan svaki put kad se pomene - hrana.
Pasta al dente, dimljena šunka ili mocarela izazivaju opšte odobravanje i to ne samo u Italiji već i u srcima evropskih birkorata.
Od januara ove godine, maloj firmi"Unidžoli" sa severoistoka Italije koja se bavi keteringom, poverena je dužnost da priprema hranu evropskim poslanicima.
Tokom dana "Unidžoli" posluži oko 3.000 jela službenicima iz Finske, Irske, Portugalije i Bugarske. Oni, takođe, "hrane" premijere i visoke diplomatske predstavnike tokom zvaničnih poseta Briselu.
Šef "Unidžolija" Frančesko Mamola (32), rodom iz Rima, stekao je reputaciju u emisiji italijanske radiotelevizije posvećene kuvanju.
Pre nego što je postao učitelj u prestižnoj školi kuvanja "Gambero roso" ("crveni rak"), a svoje znanje unovčio u Rusiji i Aziji, kao tinejdžer je radio u mnogim restoranima.
"Ketering za tako mnogo različitih ljudi je izazov. Televizija me je, međutim, naučila da, ukoliko jelo ima žive boje, lepo izgleda i ako je hranljivo, pola posla je već urađeno", rekao je Mamola nemačkoj agenciji DPA.
Nahraniti evrokrate je, međutim, mnogo ozbiljniji posao od brige o estetici.
Danijele Pjusi, izvršni menadžer "Unidžolija" kaže da je Savet Evrope, u vreme kada je tražio novog dostavljača hrane zahtevao ne samo dobru već i zdravu dijetalnu hranu za svoje službenike.
"Mi smo ponudili mediteranmsku dijetu sa malom količinom masnoće i pobedili smo na konkursu", ističe Pjusi.
Od kada su Mamola i njegova mejdunarodna ekipa počeli da rade (čine je 37 kuvara iz Francuske, Belgije, Slovenije, Španije i Nemačke), buter je zamenjen hladno ceđenim maslinovim uljem, a kocke za supu pravom goveđom supom.
Povrće sa roštilja sada se može pronaći češće od pomfrita, a po prvi put u ponudi je i autentična italijanska pica.Pasta al dente, dimljena šunka ili mocarela izazivaju opšte odobravanje i to ne samo u Italiji već i u srcima evropskih birkorata.
Od januara ove godine, maloj firmi"Unidžoli" sa severoistoka Italije koja se bavi keteringom, poverena je dužnost da priprema hranu evropskim poslanicima.
Tokom dana "Unidžoli" posluži oko 3.000 jela službenicima iz Finske, Irske, Portugalije i Bugarske. Oni, takođe, "hrane" premijere i visoke diplomatske predstavnike tokom zvaničnih poseta Briselu.
Šef "Unidžolija" Frančesko Mamola (32), rodom iz Rima, stekao je reputaciju u emisiji italijanske radiotelevizije posvećene kuvanju.
Pre nego što je postao učitelj u prestižnoj školi kuvanja "Gambero roso" ("crveni rak"), a svoje znanje unovčio u Rusiji i Aziji, kao tinejdžer je radio u mnogim restoranima.
"Ketering za tako mnogo različitih ljudi je izazov. Televizija me je, međutim, naučila da, ukoliko jelo ima žive boje, lepo izgleda i ako je hranljivo, pola posla je već urađeno", rekao je Mamola nemačkoj agenciji DPA.
Nahraniti evrokrate je, međutim, mnogo ozbiljniji posao od brige o estetici.
Danijele Pjusi, izvršni menadžer "Unidžolija" kaže da je Savet Evrope, u vreme kada je tražio novog dostavljača hrane zahtevao ne samo dobru već i zdravu dijetalnu hranu za svoje službenike.
"Mi smo ponudili mediteranmsku dijetu sa malom količinom masnoće i pobedili smo na konkursu", ističe Pjusi.
Od kada su Mamola i njegova mejdunarodna ekipa počeli da rade (čine je 37 kuvara iz Francuske, Belgije, Slovenije, Španije i Nemačke), buter je zamenjen hladno ceđenim maslinovim uljem, a kocke za supu pravom goveđom supom.
Edukacija birokrata je sledeća faza
Pored tipično italijanske paste, Mamolin tim se trudi da mušterijama ponudi i raznovrsna evropska jela -od mađarskog gualša do španske paelje. Kobasice im stižu iz Nemačke, a riba, voće i povrće iz Španije.
Sve u svemu, klijenti su pozitivno odgovorili na promene.
Žoal Miranda iz Portugalije kaže da je supa sada mnogo bolja, dok njegovoj koleginici Ani Lopeš nedostaju rakovi na žaru sa belim pirinčem. Nora Kramer, prevodilac iz Austrije, hvali Mamoline kobasice i pečeni krompir.
"Unidžoli" namerava da ode i korak dalje - da mušterije poduči osobenostima jela iz različitih regiona Evrope, objašnjavajući im kako su pojedina jela nastala i zašto imaju baš takav ukus.
"Veliki broj birokrata zgrabi prvo jelo koje vidi i odsutno jede prelistavajući novine. Mi želimo to da promenimo", kaže Pjusi.
(Tanjug)