Hrana koja sadrži veštačke zaslađivače može da doprinese gojenju pre nego gubitku kilograma, upozoravaju stručnjaci sa američkog Univerziteta Perdju.
Hrana koja sadrži veštačke zaslađivače može da doprinese gojenju pre nego gubitku kilograma, upozoravaju stručnjaci sa američkog Univerziteta Perdju.
Esperimentišući na laboratorijskim pacovima, oni su ustanovili da su životinje kojima je davan saharin konzumirale 100 kalorija više i dobile po pet grama više tokom dvonedeljnog istraživanja, u odnosu na one koje su hranjene šećerom, izveštava agencija Blumberg.
Američki stručnjaci su uočili da se svetska "epidemija" gojaznosti poklapa sa skokom potrošnje veštačkih zaslađivača. Dok je 1987. godine manje od 70 miliona Amerikanaca koristilo ove zaslađivače, 13 godina kasnije oko 160 miliona stanovnika SAD konzumiralo ih je u raznovrsnoj hrani i pićima. Istovremeno, procenat gojaznih povećan je sa 15, na 30 odsto.
Jedno ranije istraživanje već je pokazalo da ljudi koji piju dijetalne varijante bezalkoholnih pića imaju više šećera u krvi, nizak nivo dobrog holesterola i masne naslage.
Stručnjaci procenjuju da veštački zaslađivači remete mehanizam kojima telo sladak ukus povezuje s kalorijama, maksimalno angažujući metabolizam da ih sagori. Na taj način dolazi do njihovog nagomilavanja.
Verovatno i drugi veštački zaslađivači, osim saharina, imaju isto dejstvo i na sposobnost ljudskog organizma da kontroliše telesnu masu, zaključak je američkog tima.
(Tanjug)
Esperimentišući na laboratorijskim pacovima, oni su ustanovili da su životinje kojima je davan saharin konzumirale 100 kalorija više i dobile po pet grama više tokom dvonedeljnog istraživanja, u odnosu na one koje su hranjene šećerom, izveštava agencija Blumberg.
Američki stručnjaci su uočili da se svetska "epidemija" gojaznosti poklapa sa skokom potrošnje veštačkih zaslađivača. Dok je 1987. godine manje od 70 miliona Amerikanaca koristilo ove zaslađivače, 13 godina kasnije oko 160 miliona stanovnika SAD konzumiralo ih je u raznovrsnoj hrani i pićima. Istovremeno, procenat gojaznih povećan je sa 15, na 30 odsto.
Jedno ranije istraživanje već je pokazalo da ljudi koji piju dijetalne varijante bezalkoholnih pića imaju više šećera u krvi, nizak nivo dobrog holesterola i masne naslage.
Stručnjaci procenjuju da veštački zaslađivači remete mehanizam kojima telo sladak ukus povezuje s kalorijama, maksimalno angažujući metabolizam da ih sagori. Na taj način dolazi do njihovog nagomilavanja.
Verovatno i drugi veštački zaslađivači, osim saharina, imaju isto dejstvo i na sposobnost ljudskog organizma da kontroliše telesnu masu, zaključak je američkog tima.
(Tanjug)