Prema rečima pomoćnika predsednika opstine Mustafe Baltića, mogući benefiti ovog projekta su brojni, kako za proizvođače tako i za čitavu lokalnu zajednicu.

"Ako pričamo o značaju, treba napomenuti da su koristi brojne. Pre svega to je sprečavanje nestanka proizvoda utapanjem u industrijske i nekvalitetne sireve, sprečavanje zloupotreba, brendiranje i promovisanje ekskluzivnosti i kvaliteta, a samim tim bi se povećali poljoprivredni i turistički kapaciteti sjeničkog kraja", tvrdi Baltić.

Predsednik skupštine opštine Sjenica Muhedin Fijuljanin je istakao da je zaštita tradicionalnih vrednosti važna, jer se na taj način čuvaju posebnosti ovog kraja, ali se i približavaju drugima.

"Sjenica je već postala prepoznatljiva na turističkim mapama ne samo Srbije i regiona, već i Evrope i čitavog sveta, a svakako da će zaštita tehnologije izrade sjeničkog sira biti dodatni zamajac u razvoju turizma i čitave opštine", rekao je Fijuljanin.

Kandidaturu je pripremila opština Sjenica u saradnji sa Etnografskim institutom iz Beograda, dok će monitoring vršiti Regionalni centar za razvoj poljoprivrede i sela.

"Laboratorija Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela dokazivaće i kontrolisati kvalitet sira kao i tehnologiju proizvodnje i time dati dodatnu vrednost što je cilj ovog projekta", kazao je direktor Regionalnog centra Esad Hodžić.

Razmatranje kandidature sjeničkog sira za Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa očekuje se u decembru ove godine.

U međuvremenu, pogledajte kako se prozvodi sjenički sir:

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.