Privredna komora Srbije (PKS) uputila je javni poziv predstavnicima mesne industrije u Srbiji da učestvuju u prvom takmičenju za najbolju srpsku kobasicu od mesa sa domaćih farmi.

Cilj tog takmičenja je unapređenje konkurentnosti domaćih proizvođača, izgradnja brenda "srpska kobasica", prepoznatljivosti domaćeg proizvoda od mesa.

Prijavljivanje za takmičenje traje do 9. decembra.

Takmičenje za najbolju srpsku kobasicu organizovano je po unapred definisanoj metodologiji i okvirnim uslovima tehnološkog postupka, u saradnji sa Savetom tehnologa industrije mesa.

Proizvodnja srpske kobasice će, prema propisanim okvirnim uslovima, trajati od 12. do 22. decembra, a 23. decembra takmičari dostavljaju proizvode na procenu komisiji u Institut za higijenu i tehnologiju mesa, u Beogradu.

Stručnu komisiju čine predstavnici državnih organa i institucija - Instituta za higijenu i tehnologiju mesa, FINS-a Novi Sad, Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu, Poljoprivrednog fakulteta Zemun, Tehnološkog fakulteta Novi Sad, Vojske Srbije i tehnologa iz privrednih društava koja učestvuju u takmičenju.

Sve faze takmičenja aktivno će pratiti i promovisati Centar za komunikacije Privredne komore Srbije

U saopštenju PKS-a se dodaje da se proizvod "srpska kobasica" standardno proizvodi u Srbiji, ali da do sada nije registrovan ni zaštićen u Zavodu za intelektualnu svojinu.

U skladu sa važećim propisom o kvalitetu i drugim zahtevima za proizvode od mesa, proizvod je klasifikovan u grupi grubo usitnjenih barenih kobasica.

Ne znamo ko će pobediti, ali nas zanima kakve kobasice vi volite? Pošite nam u komentarima...

Pročitajte i ove zanimljivosti u vezi sa kobasicama:

Bez ljubavi nema dobre kobasice

Kad prasići utihnu!

Da li ste "navučeni" na kobasice?

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.