Taj sitni beli prah na čokoladi stvara se zbog šećera - i saglasićemo se da ne izgleda baš lepo. Ipak, ne brinite jer vam neće uništiti taj slatki zalogaj. Reč je o bezbednim hemijskim promenama koje se događaju iz različitih razloga.

U čemu je štos? Prva čokolada za žene

Najčešće, beli prah se stvara nakon što je čokolada bila izložena vlažnim uslovima, pa je šećer upio vlagu. Zato, ako se čokolada ne čuva na suvom i ne previše toplom mestu, šećer će se pokvasiti od vlage, zatim se osušiti, a vaša poslatica će biti prekrivena tankim slojem belih čestica.

Napravite sami čokoladu

Takođe, može se desiti da se masnoća koja se nalazi u čokoladi "preseli" na površinu, ukoliko je vaša poslastica otopljena na toploti, pa stavljena u frižider, recimo. Mada je u najvećem broju slučajeva kada masnoća "ispliva" na površinu reč o neprilagođenoj temperaturi prilikom pravljenja čokolade.

U tom slučaju, "fleke" na čokoladi neće biti bele, već braonkaste.

Drugi krivci za pojavu masnoće na površini čokolade su punjenje čokolade hladnim filom ili korišćenje nekvalitetnog kakao putera.

Jednostavan način da sve to izbegnete je da čuvate čokoladu na suvom i ne previše toplom mestu. Ipak, ako dobijete ili kupite ovakvu čokoladu, a ne mili vam se da je pojedete takvu, možete da je istopite i tako se zasladite.