Švajcarska kompanija "Bari Kalebo" povezala je svoje čokolade "kontrolisanog porekla" s različitim vrstama vina, ističući sofisticiranu ravnotežu njihovih ukusa.
Švajcarska kompanija "Bari Kalebo" (Barry Callebaut), vodeći svetski proizvođač visokokvalitetnog kakaa i čokolade, povezala je svoje čokolade "kontrolisanog porekla" s različitim vrstama vina u nastojanju da iskoristi rast tržišta premijum čokolade isticanjem te "sofisticirane" ravnoteže ukusa.
Čokolada "kontrolisanog porekla" proizvodi se od kakao zrna poreklom samo iz jedne zemlje, što znači da konačan proizvod ima prepoznatljiv i jedinstven ukus.
Kompanija se nada da će isticanjem kompatibilnosti svojih čokolada s različitim vrstama vina pokazati kako takva kombinacija može još snažnije istaći širok spektar aroma čokolada.
"Bari Kalebo" je svoje čokolade s poreklom prema aromi podelio u tri grupe: blage, jake i moćne arome, a za svaku od tih grupa predlaže specifična vina.
Blage čokolade sa slabim ukusom kakaa i izrazitom voćnom ili cvetnom aromom, trebalo bi, na primer, da se jedu uz suvo ili poluslatko vino "izrazite kiselosti, suptilne elegancije i aromom voća", ukazala je kompanija.
Ističući direktnu povezanost čokolade s vinom, zvaničnik kompanije Hans Frins kaže: "U čokoladi treba da uživamo na isti način kao i u vrhunskom vinu. Čokolade 'Bari Kaleboa' s kontrolisanim poreklom su, kao i vino, u velikoj meri odraz specifičnih vrsta kakaa i jedinstvenog tla i vode u područjima u kojima se zrno kakaa proizvodi."
Ispitivanja potrošača u Belgiji, Švajcarskoj, Francuskoj, Britaniji i SAD su pokazala da je 42 odsto anketiranih već otkrilo čokolade s kontrolisanim poreklom, što je za 26 odsto više nego 2006, a petina svih potrošača čokolade ih je jela bar jednom mesečno.
"Bari Kalebo" ima više od 40 različitih vrsta čokolade s poreklom, od kojih su mnoge tek nedavno lansirane kako bi se zadovoljila rastuća potražnja.
(Tanjug)
Čokolada "kontrolisanog porekla" proizvodi se od kakao zrna poreklom samo iz jedne zemlje, što znači da konačan proizvod ima prepoznatljiv i jedinstven ukus.
Kompanija se nada da će isticanjem kompatibilnosti svojih čokolada s različitim vrstama vina pokazati kako takva kombinacija može još snažnije istaći širok spektar aroma čokolada.
"Bari Kalebo" je svoje čokolade s poreklom prema aromi podelio u tri grupe: blage, jake i moćne arome, a za svaku od tih grupa predlaže specifična vina.
Blage čokolade sa slabim ukusom kakaa i izrazitom voćnom ili cvetnom aromom, trebalo bi, na primer, da se jedu uz suvo ili poluslatko vino "izrazite kiselosti, suptilne elegancije i aromom voća", ukazala je kompanija.
Ističući direktnu povezanost čokolade s vinom, zvaničnik kompanije Hans Frins kaže: "U čokoladi treba da uživamo na isti način kao i u vrhunskom vinu. Čokolade 'Bari Kaleboa' s kontrolisanim poreklom su, kao i vino, u velikoj meri odraz specifičnih vrsta kakaa i jedinstvenog tla i vode u područjima u kojima se zrno kakaa proizvodi."
Ispitivanja potrošača u Belgiji, Švajcarskoj, Francuskoj, Britaniji i SAD su pokazala da je 42 odsto anketiranih već otkrilo čokolade s kontrolisanim poreklom, što je za 26 odsto više nego 2006, a petina svih potrošača čokolade ih je jela bar jednom mesečno.
"Bari Kalebo" ima više od 40 različitih vrsta čokolade s poreklom, od kojih su mnoge tek nedavno lansirane kako bi se zadovoljila rastuća potražnja.
(Tanjug)