Ako želite da se hranite kao Tito i probate specijalitete u kojima su uživali kraljevi, čuveni državnici i filmske zvezde, koje je Josip Broz ugostio, onda potražite knjigu "Titov Kuvar".
Ako želite da se hranite kao Tito i probate specijalitete u kojima su uživali kraljevi, čuveni državnici i filmske zvezde, koje je Josip Broz ugostio, onda potražite knjigu "Titov Kuvar".
Ovo zanimljivo gastonomsko-istorijsko štivo objavila je izdavačka kuća Laguna, a ove godine, pred Titov 116. rodjendan, objavljeno je i izdanje na engleskom jeziku - "Tito`s Cookbook", pod dvojezičnim sloganom "All Flavours of Communism" ili "Kako se krčkao komunizam".
"Titov kuvar" autorke Anje Drulović vodi čitaoce kroz večere i ručkove održane u čast Titovih gostiju, upućuje ih u intimni gastronomski život Josipa Broza i slika prilike u kojima je poslužen svaki obed. Ima tu svega - od Titovih ručkova za rudare do večera od devet jela za krunisane glave.
List "Blic" je objavio nekoliko ekskluzivnih recepata omiljenih jela Josipa Broza.
Višegradski kupus (po receptu Meše Selimovića)
Potrebno je: 800 g svežeg kupusa, 800 g juneće potrbušine, 100 g crvenog luka, 100 g paprike, 200 g krompira, 200 g paradajza, veza peršuna, 40 g soli, biber u zrnu, 2 lovorova lista, čaša belog vina, dve-tri kašike ulja
Priprema: Glavicu svežeg kupusa nasecite na osam kriški. Juneću potrbušinu narežite na krupne kocke i stavite u prikladan lonac. Na meso složite kupus, na njega na kriške narezanu glavicu crvenog luka, 2 veće paprike iseckane na kocke, 4 krompira isecite po dubini, 2 manja paradajza na kriške, grubo naseckajte vezu peršuna pa dodajte so, biber, lovor, belo vino i malo ulja. Dolijte vodu da pokrije sastojke i lagano kuvajte dva sata. Poslužite u posudi u kojoj se jelo kuvalo.
Zapečene štrukle (po receptu kuhinje hotela "Esplanada" u Zagrebu)
Potrebno je: za testo: 400 g brašna, 1 manje jaje, ulje, maslac, so; za nadev: 1 kg svežeg sira, 2 jaja, 200 g maslaca; za preliv: dve čaše slatke pavlake
Priprema: Pomešate brašno s jajetom, dodajte so, malo ulja, malo maslaca i malo tople vode. Testo je spremno kada se više ne lepi na površinu. Premažite ga uljem i ostavite oko 30 minuta. Razvucite tanke kore. Rastopite maslac i poprskajte razvučeno testo. U kilo sira dodajte 2 jaja i malo soli. Sir izmešajte i rasporedite po razvučenim korama. Savijte testo pa debelom ivicom tanjira narežite štrukle dužine 6 cm. Štrukle ubacite u 3 litra vrijuće slane vode i kuvajte 15 minuta. Složite u vatrostalni sud. Slatku pavlaku prelijte preko štrukli i zapecite u rerni oko 20 minuta, dok ne porumene.
Kuvana junetina (po Titovom receptu)
Potrebno je: 1 kg junetine (prsa), 100 g šargarepe, 100 g peršuna, 50 g celera, 1 mali luk, lovorov list, biber u zrnu, so
Priprema: Tito je zahtevao da se junetina priprema na ovaj način. Kilogram mesa od junećih prsa rasecite na dva jednaka dela. Meso stavite u vrijuću vodu, dodajte šargarepu, 2 korena peršuna srednje veličine, komadić celera i manji neoljušten luk, lovor, biber u zrnu i so.
Poklopite i kuvajte 30 minuta. Lepši komad mesa stavite u činiju, prelijte supom, dodajte šargarepu i celer, te uz to poslužite ren i senf. Tito je voleo nedovoljno kuvano meso.
Dubrovačka kaštradina (po receptu gostionice u Stonu)
Potrebno je: 1 kg suve ovčetine, 1 kg raštana ili kupusa, 1 kg krompira, 1/2 dl maslinovog ulja, začini
Priprema: U lonac od 5 litara stavite komade ovčetine, prelijte vodom i kuvajte pola sata. Nakon toga dodajte krupno narezan raštan, krompir i maslinovo ulje. Kuvajte još pola sata. Dodajte začine i čašu belog vina.
Smudj na smederevski način (po receptu Branka Pešića)
Potrebno je: 1,5 kg odrezaka smudja (pet komada), 3 dl ulja, 2 dl belog vina, biber, so, feferoni, 1 kg djuveča, 2 glavice crvenog luka
Priprema: Odreske propržite na ulju s obe strane i poslažite u vatrostalnu posudu. Luk propržite na masnoći dok ne porumeni, zatim dodajte pripremljen djuveč, biber, so, jedan feferon i to kuvajte oko pola sata. Kada bude gotovo, prelijte preko smudja, dodajte čašu vina i stavite u rernu na 200 stepeni da se kuva oko 10 minuta. Kao prilog poslužite dinstani pirinač i zelenu salatu. Služi se odmah, čim izvadite iz rerne.
Djuveč od povrća
Potrebno je: 200 g luka, 200 g šargarepe, 200 g celera, 500 g paradajza, 200 g paprike, 50 g ulja
Priprema: Naseckajte povrće na komadiće, paradajz prepolovite. Zagrejte ulje i dinstajte luk dok ne porumeni. Dodajte ostalo povrće. Kuvajte oko 30 minuta na srednjoj vatri.
(MONDO)
Ovo zanimljivo gastonomsko-istorijsko štivo objavila je izdavačka kuća Laguna, a ove godine, pred Titov 116. rodjendan, objavljeno je i izdanje na engleskom jeziku - "Tito`s Cookbook", pod dvojezičnim sloganom "All Flavours of Communism" ili "Kako se krčkao komunizam".
"Titov kuvar" autorke Anje Drulović vodi čitaoce kroz večere i ručkove održane u čast Titovih gostiju, upućuje ih u intimni gastronomski život Josipa Broza i slika prilike u kojima je poslužen svaki obed. Ima tu svega - od Titovih ručkova za rudare do večera od devet jela za krunisane glave.
List "Blic" je objavio nekoliko ekskluzivnih recepata omiljenih jela Josipa Broza.
Višegradski kupus (po receptu Meše Selimovića)
Potrebno je: 800 g svežeg kupusa, 800 g juneće potrbušine, 100 g crvenog luka, 100 g paprike, 200 g krompira, 200 g paradajza, veza peršuna, 40 g soli, biber u zrnu, 2 lovorova lista, čaša belog vina, dve-tri kašike ulja
Priprema: Glavicu svežeg kupusa nasecite na osam kriški. Juneću potrbušinu narežite na krupne kocke i stavite u prikladan lonac. Na meso složite kupus, na njega na kriške narezanu glavicu crvenog luka, 2 veće paprike iseckane na kocke, 4 krompira isecite po dubini, 2 manja paradajza na kriške, grubo naseckajte vezu peršuna pa dodajte so, biber, lovor, belo vino i malo ulja. Dolijte vodu da pokrije sastojke i lagano kuvajte dva sata. Poslužite u posudi u kojoj se jelo kuvalo.
Zapečene štrukle (po receptu kuhinje hotela "Esplanada" u Zagrebu)
Potrebno je: za testo: 400 g brašna, 1 manje jaje, ulje, maslac, so; za nadev: 1 kg svežeg sira, 2 jaja, 200 g maslaca; za preliv: dve čaše slatke pavlake
Priprema: Pomešate brašno s jajetom, dodajte so, malo ulja, malo maslaca i malo tople vode. Testo je spremno kada se više ne lepi na površinu. Premažite ga uljem i ostavite oko 30 minuta. Razvucite tanke kore. Rastopite maslac i poprskajte razvučeno testo. U kilo sira dodajte 2 jaja i malo soli. Sir izmešajte i rasporedite po razvučenim korama. Savijte testo pa debelom ivicom tanjira narežite štrukle dužine 6 cm. Štrukle ubacite u 3 litra vrijuće slane vode i kuvajte 15 minuta. Složite u vatrostalni sud. Slatku pavlaku prelijte preko štrukli i zapecite u rerni oko 20 minuta, dok ne porumene.
Kuvana junetina (po Titovom receptu)
Potrebno je: 1 kg junetine (prsa), 100 g šargarepe, 100 g peršuna, 50 g celera, 1 mali luk, lovorov list, biber u zrnu, so
Priprema: Tito je zahtevao da se junetina priprema na ovaj način. Kilogram mesa od junećih prsa rasecite na dva jednaka dela. Meso stavite u vrijuću vodu, dodajte šargarepu, 2 korena peršuna srednje veličine, komadić celera i manji neoljušten luk, lovor, biber u zrnu i so.
Poklopite i kuvajte 30 minuta. Lepši komad mesa stavite u činiju, prelijte supom, dodajte šargarepu i celer, te uz to poslužite ren i senf. Tito je voleo nedovoljno kuvano meso.
Dubrovačka kaštradina (po receptu gostionice u Stonu)
Potrebno je: 1 kg suve ovčetine, 1 kg raštana ili kupusa, 1 kg krompira, 1/2 dl maslinovog ulja, začini
Priprema: U lonac od 5 litara stavite komade ovčetine, prelijte vodom i kuvajte pola sata. Nakon toga dodajte krupno narezan raštan, krompir i maslinovo ulje. Kuvajte još pola sata. Dodajte začine i čašu belog vina.
Smudj na smederevski način (po receptu Branka Pešića)
Potrebno je: 1,5 kg odrezaka smudja (pet komada), 3 dl ulja, 2 dl belog vina, biber, so, feferoni, 1 kg djuveča, 2 glavice crvenog luka
Priprema: Odreske propržite na ulju s obe strane i poslažite u vatrostalnu posudu. Luk propržite na masnoći dok ne porumeni, zatim dodajte pripremljen djuveč, biber, so, jedan feferon i to kuvajte oko pola sata. Kada bude gotovo, prelijte preko smudja, dodajte čašu vina i stavite u rernu na 200 stepeni da se kuva oko 10 minuta. Kao prilog poslužite dinstani pirinač i zelenu salatu. Služi se odmah, čim izvadite iz rerne.
Djuveč od povrća
Potrebno je: 200 g luka, 200 g šargarepe, 200 g celera, 500 g paradajza, 200 g paprike, 50 g ulja
Priprema: Naseckajte povrće na komadiće, paradajz prepolovite. Zagrejte ulje i dinstajte luk dok ne porumeni. Dodajte ostalo povrće. Kuvajte oko 30 minuta na srednjoj vatri.
(MONDO)