Stil

Pet simptoma po kojima možete prepoznati da li neko ima "šoping maniju"

Izvor mondo.rs

Zavisnost od kupovine zvanično je dodata na listu poremećaja koji se profesionalno leče, evo šta su simptomi.

Jedna od 20 osoba u razvijenim zemljama boluje od "šoping manije", prenosi britanski "Metro". Klinika za lečenje zavisnosti i rehabilitaciju "Prajori" zvanično odnedavno nudi i lečenje tog poremećaja.

Postoji pet simptoma po kojima se ovaj poremećaj prepoznaje i definiše.

To su trošenje više novca nego što imate, zatim kupovina kao automatska reakcija na neko osećanje (ljutnja, tuga) za koju očekujete da će vas "izlečiti" od tog osećanja. Treća je kupovina kao reakcija na kupovinu (?!), odnosno lečenje negativnih emocija nakon jedne kupovine drugom.

Trebalo bi da se zabrinete ukoliko vaše trošenje na šoping škodi vezama sa ljudima iz okoline, izaziva trzavice, svađe ili neprijatne scene. Gubitak kontrole, odnosno opsesivna kupovina je poslednji simptom.

"Ljudi koji boluju od ovog poremećaja često pokušavaju da ga sakriju od okoline, ali ne uspevaju zadugo, jer se stvari nagomilavaju, a novac 'isparava' što okolina primećuje. Osoba koja boluje od ovog poremećaja rizikuje da naškodi svojoj vezi sa partnerom ili odnosima sa porodicom, ali i da upadne u dugove," objašnjavaju stručnjaci.