Psiholog dr Helen Mekarti iz Bristola specijalizovana je u pomaganju ljudima koji žele da smršaju. Ona smatra da smo svi naviknuti da jedemo u određeno vreme, a ne kada smo stvarno gladni, zbog čega se prejedamo a da zatim uopšte nema potrebe.
U svojoj knjizi How To Retrain Your Appetite, ona tvrdi da postoji skala gladi koja počinje od nule, ide u minus kada smo gladni, a u plus kada počnemo da jedemo. Dr Mekarti veruje da bi trebalo da počnete da jedete tek kada glad dođe do minut tri na toj skali, tj. kada ste sigurni da ste gladni, a trebalo bi da prestanete kada ste taman dvoljno siti, negde oko tri plus na skali.
Ona u knjizi objašnjava da ćete, ako jedete samo gladni i fokusirate se da prepoznate kada ste siti, sprečiti prejedanje i uživati u hrani, bez gojenja.
Ne plašite se gladi
Psiholog kaže da ne bi trebalo da se plašite gladi i da je pet minuta gladi zapravo vrlo važno za zdravu ishranu.
"Mnogi od nas jedu previše jer ili uživaju u hrani i ne žele da prestanu ili jedu i ne razmišljajući o tome. Japanci imaju princip da jedu dok su siti otprilike 80 odsto. To je slično kao moj savet da jedete do plus tri na skali, dok ste taman dovoljno siti. To je definicija sitosti, ali mi tradicionalno nismo naučeni da tako razmišljamo. O tome treba da razmislite, ako želite da budete srećni i da imate zdravu telesnu težinu", tvrde dr Mekarti.
Autorka, koja je i sama skinula nekoliko kilograma na ovaj način, smatra da bi ovakvo razmišljanje o ishrani moglo da bude od pomoći posebno ljudima koji redovno jedu prevelike obroke ili jedu desert nakon što su se najeli.
"Ako su vam porcije prevelike, stalno, unosite više hrane nego što telo može da iskoristi. Kakva god da je to hrana, zdrava ili ne, višak hrane će biti pretvoren u masti".
"Blaga hlad oko sat vremena pre obroka je zdrava. Ako nikada ne osećate glad, vaše telo neprestano vari hranu, tako da nema vremena da uspori i odmori se. Važno je da shvatite da je blaga glad dobra da bi organi za varenje radili kako treba".
Prestanite da držite dijete i smršajte
Dr Helen kaže da većina dijeta podrazumeva drastične promene u ishrani, zbog čega je teško izdržati takav režim. Umesto toga, ispralnirajte svoj sledeći obrok u zavisnosti od toga koliko će proći do tog obroka.
"Ako ćete jesti za par sati, pojedite nešto što ćete brzo da svarite, poput voća ili povrća, parčeta tosta, na primer, kako biste brže ogladneli. Ukoliko ćete jesti za nekoliko sati, unesite proteine, vlakna i masti. Na primer, jaje sa jogurtom i voćem, orašastim plodovima, držaće vas do sledećeg obroka".
Psiholog tvrdi da ako jedete taman dovoljno i ne jedete više od plus tri na skali, dakle dok ste taman dovoljno siti, stići ćete da ogladnite do sledećeg obroka.