Stil

Sa nama na putu:Osvajanje Golubačke tvrđave - idealno mesto za beg iz grada

Autor Goran Sivački

Kulturno i istorijsko nasleđe ove naše prelepe Srbije je toliko bogato, da često nismo ni sveni toga i zato - koristite svaki slobodan trenutak da putujete i bolje je upoznate...

Izvor: Mondo/ Goran Sivački

U novom serijalu reportaža „SA NAMA NA PUTU“ vodimo vas dva puta mesečno na destinacije koje „ne smete da propustite“.

Tvrđava „Golubački grad“ svakako spada u TOP 5 destinacija koje treba posetiti, naročito sada kada je nakon četiri godine rekonstrukcije ponovo otvorena za posetioce, i pruža zaista MNOGO. Nalazi se na desnoj obali Dunava, udaljena je od Beograda 135 km, i idealno je mesto za jednodnevni izlet.

Prvi susret sa Dunavom ako dolazite iz pravca Požarevca i Velikog Gradišta je i krajnja destinacija – Golubac, i taj prvi susret će vas „oboriti s nogu“. Dunav kao more širok-najširi u celom svom toku baš kod Golupca (oko 6 kilometara).

Pre nego što kročimo iza zidina, evo i nekih osnovnih istorijskih podataka: tvrđava „Golubački grad“ je srednjovekovno utvrđenje podignuto na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, prirodno utvrđenom mestu odakle se lako mogao kontrolisati sav kopneni i vodeni put koji su povezivali istok i zapad. Prvi put se u istorijskim izvorima pominje 1335. godine kao tvrđava sa ugarskom posadom, iako je grad osnovan pre, ne zna se kada i ko ga je podigao. Tokom srednjeg veka, vodile su se mnoge bitke oko njega, naročito između Osmanskog carstva i Kraljevine Mađarske. Od 1867. godine, predat je na upravljanje srpskom knezu Mihailu Obrenoviću.

Pa da krenemo na put - krivudav i uzan, ukazuje nam da ulazimo u rejon Đerdapske klisure, ali na par kilometara od naselja izlazimo na čistinu iznad koje se izvija dvorac kao iz bajke – tvrđava „Golubački grad“. Nova zgrada centra za posetioce, uređen parking, velika zelena površina sa uredno ošišanom travom i cvećem, kao i dva pristaništa za rečne kruzere ukazuju da se protekle četiri godine ozbiljno radilo na poboljšanju turističke ponude na lokalitetu.

Golubačka tvrđava (INFO)
Izvor: Youtube/Sa nama na putu

Posle kratkog odmora od puta na terasi kafeterije u vizitorskom centru, krećemo vijugavom stazom u obilazak. Tvrđava je podeljena u četiri zone:

„Zelena zona“ – Laka zona, dostupna svim kategorijama turista.

„Plava zona“ – Srednje teška zona, dostupna samo uz pratnju vodiča tvrđave.

„Crvena zona“ – Teška zona, dostupna samo uz pratnju vodiča tvrđave.

„Crna zona“ – Ekstremno teška zona gde ide jedan turista i sa njim jedan vodič.

Tako da morate sami da odredite koliko ste fizički spremni i kupite kartu za odgovarajuću zonu. Mi smo se kao „okoreli“ avanturisti odlučili za onu najtežu – „Crnu zonu“ . Svakako pre nego što krenete na pohod u osvajanje kule broj 1, poznatije kao „Šešir kula“ („Crna zona“), ne propustite da posetite kule u donjem delu tvrđave, kao i „Palatu“ u kojoj je uvek neka postavka izložbi, kao i veoma zanimljiva video prezentacija istorijata tvrđave „Golubački grad“ .

Više fotografija pogledajte OVDE.

Penjanje do „Šešir kule“ predstavlja pravi alpinistički poduhvat, ali nemojte da vas to obeshrabri, jer i ako negde posustanete tu je vodič koji će vam priskočiti u pomoć. U trenucima odmora tokom penjanja, ne zaboravite da fotografišete, jer vam se svakim korakom naviše pruža sve velelepniji pogled na Dunav i ostatak tvrđave ispod vas.

Nakon zaista zahtevne poslednje deonice i ukupno 30-tak minuta penjanja stiže se do platoa ispred „Šešir kule“ , sa koga se vidi SVE. Cela širina Dunava, a sa desne strane pogled na „Gvozdenu kapiju“ (mesto gde je Dunav najuži i odakle počinje Đerdapska klisura).

Osećaj je kao da ste se popeli na krov sveta, uživajte u njemu.

Izvor: MONDO/Goran Sivački

Posle isto toliko zahtevnog spuštanja i provedenih nekoliko sati u obilasku tvrđave u centru za posetioce smo se upoznali za Iskrom Maksimović – direktorkom tvrđave „Golubački grad“ , i pitali je šta je to što tvrđava nudi svojim posetiocima: „Pored najatraktivnije i najteže 'Crne zone' i penjanja do 'Šešir kule', posetilac u našoj 'Palati' koja se nalazi u centralnom delu tvrđave, može da pogleda izložbu pod nazivom 'Skriveno nasleđe' koja obuhvata radove tridesetak naših eminentnih umetnika, kao i izložbu vitezova postavljenu u 'Kuli 8“.

Zahvalili smo se gospođi Maksimović i na njenu preporuku krenuli u obilazak Manastira Tumane, još jedne veoma važne srednjevekovne građevine udaljene svega 10 kilometara od Golubca.

Ovaj manastir poznat i kao “Đerdapski Ostrog” godišnje obiđe više stotina hiljada vernika iz zemlje i inostranstva. Osnivanje manastira Tumane vezuje se za proslavljenog junaka Miloša Obilića. Pred sam Kosovski boj, Miloš je nehotice prilikom lova smrtno ranio Svetog pustinjaka Zosima, proslavljenog monaha sa dalekog Sinaja. U znak pokajanja, nad njegovim grobom započeo je gradnju zadužbine, koju je kasnije, po njegovoj pogibiji, narod završio.

Preko puta manastirske crkve nalazi se gostoprimnica, uređena od nekadašnje manastirske vodenice, a kilometar od manastira nalazi se drevna isposnica Svetog Zosima.

Nakoh fizičkog i duhovnog odmora u porti Manastira Tumane, prepuni utisaka i bola u rukama i nogama od penjanja po Golubačkoj tvrđavi, vraćamo se kući spremni da vas vodimo u novu avanturu......

Detaljniji vodič – kako stići do tvrđave „Golubački grad“ , sa cenama i korisnim savetima za putovanje možete videti klikom na linku: SA NAMA NA PUTU do Golubačke tvrđave.

Najave novih putovanja pratite na Facebook i Instagram stranicama, kao i na YouTube kanalu.