Stil

Mislite na svoju i tuđu bezbednost: Vreme je za zamenu letnjih guma

Izvor MONDO/Tanjug

Zimske gume obavezene su od danas do 1. aprila, na sva četiri točka, ako na kolovozu ima snega, leda ili poledice.

U tom periodu izvan naseljenih mesta vozači treba u prtljažniku da imaju lance ili druga sredstva za povećanje trakcije, podseća Agencija za bezbednost saobraćaja.

Kada je sneg na kolovozu, lanci se montiraju na pogonske točkove i to na onim saobraćajnicama gde je označena obavezna upotreba. U naseljenim mestima, vozila ne moraju biti opremljena lancima. U zimskoj opremi autobusa i teretnih vozila obavezna je još i lopata.

Agencija, takođe, napominje da dubina gazećeg sloja na pneumaticima mora biti minimum četiri milimetra i da se ne smeju postavljati pneumatici sa klinovima.

Letnje gume, na temperaturi nižoj sedam stepeni, gube svoju najvažniju karakteristiku - dobro prijanjanje na asfalt, a njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od propisanog traga koji ostavljaju zimski pneumatici.

Veća dubina kanala na šarama guma za zimu glavni je razlog zato što čak i najjeftiniji zimski pneumatici imaju četiri puta bolje prianjanje nego letnji, podseća se u saopštenju i dodaje da su šare zimskih guma tako oblikovane da sprečavaju zadržavanje snega i pojavu "akvaplaninga".

Agencija napominje i da su zimski pneumatici bolji za upotrebu čak i kada su kolovozi suvi, ako su temperature niže od sedam stepeni, kao i da je konstrukcija metalnog "kostura" zimske gume tvrđa i otpornija na mehaničke udare.

Pneumatike starije od pet godina potrebno je detaljno kontrolisati jednom godišnje odnosno najbolje prilikom redovne promene sa letnjih na zimske i obrnuto.

Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na vozače da prilagode vožnju uslovima na putu, poštuju saobraćajne propise i budu oprezni tokom vožnje.