Stil

Običaji za sreću: Zašto valja da jedemo prasetinu i ljubimo se u ponoć?

Izvor mondo.rs

Postoje neki običaji koji bi, po narodnom verovanju, trebalo da nam obezbede sreću i blagostanje u godini koju dočekujemo...

Verovatno ste se već opremili crvenim donjim vešom za najluđu noć kako biste privukli ljubav u godini koja dolazi.

Ali postoje još neki običaji koji bi, po narodnom verovanju, trebalo da vam obezbede sreću i blagostanje u novoj godini... Probajte, ne može da škodi!

Prasence donosi napredak

Tradicionalna srpska trpeza u praznično vreme se ne može zamisliti bez hrskavo ispečenog prasenceta. Sigurno niste znali da vam, pored gastronomskog užitka, ovo meso može doneti i prosperitet u narednoj godini. Prema starom verovanju, bolje je za praznike jesti meso od svinje jer je ona dinamična životinja pa tako nagoveštava i napredak, za razliku od krave (ukoliko ste razmišljali o nekom telećem specijalitetu), koja je mirna i statična.

PRIPREMITE ovako PRASENCE da se lepi za prste

Poljubac za godinu ispunjenu ljubavlju

Kakav god da je vaš status, da li ste solo ili u vezi, obavezno poljubite nekog ponoć 31. decembra! Poljubac ne mora da bude sa osobom suprotnog pola. Možete se izljubiti sa drugaricama ili, ako slavite sami kod kuće sa svojim čupavim ljubimcem, cmoknite ga u njuškicu! Na ovaj način ćete obezbediti ljubav i privrženost u narednoj godini. I nikako nemojte plakati, jer rizikujete da vam cela naredna godina bude plačna...

Nova garderoba za šoping tokom cele godine

Izbor garderobe u prvim danima nove godine može da utiče na vašu budućnost tokom cele 2020, kaže staro verovanje. Sigurno ste se već opremili crvenim donjim vešom za doček najluđe noći, jer znate da bi on trebalo da vam donese sreću u ljubavi. Osim toga, poželjno je da nosite novu garderobu tih dana, ako ne potpuno novu - ono makar prepravljenu, doteranu novim detaljima, jer to znači da ćete imati dovoljno novca za šoping tokom cele naredne godine!

Kako se poslednjih dana stare godine opraštamo sa svim što je iza nas i pripremamo teren za novo i bolje što nas očekuje, iznenadiće vas da i vremenske prilike imaju značajnu ulogu u tome. Naime, prema drevnom verovanju, ako 31. decembra duva vetar, to je znak sreće! Simbolika je jasna – uloga vetra je da odnese sve ono negativno što nam se dogodilo u godini za nama i pročisti vazduh za sreću koja nas očekuje u budućnosti. Još jedan način da proterate sve ono što je bilo loše u staroj godini jeste da par minuta pre ponoći otvorite ulazna vrata!

SAZNAJTE Kako da pijete alkohol, a da se NE NAPIJETE

Punim novčanikom izbegnite siromaštvo

Praznici uvek znače dodatne troškove. Ali, ma koliko da ste u finansijskom problemu, nikako ne pozajmljujte novac ili se zadužujte (čak ni od banke) u vreme praznika! Otpočinjanje nove godine u dugovima, znači da ćete ih cele naredne otplaćivati i biti u finansijskoj krizi, kaže narodno verovanje. Zato, odreknite se nebitnih kupovina i napunite novčanik novcem, jer pun novčanik tokom praznika je preduslov za blagostenje tokom cele godine!