Kako i sam naziv sugeriše, ključni sastojak ovog dijatalnog režima ishrane je grejpfrut.
Zašto je ova namirnica dobra za mršavljenje? Osim što sadrži veoma malo kalorija (u 100 g svega 32 kcal), obilje vitamina C, proste ugljene hidrate i dosta vlakana (koja su važna za ubrzavanje metabolizma), grejpfrut ne sadrži masti i holesterol!
Takođe, ima veliki procenat vode (71%), obilje kalcijuma, fosfora, magnezijuma, kalijuma, folne kiseline i vitamina A. A ovaj zbir nutrijenata, u kombinaciji sa određenim namirnicama, ima magično dejstvo na gubitak težine. Grejpfrut suzbija apetiti, blokira enzime koji su zaduženi za taloženje masti, a istovremeno ubrzava sagorevanje sala. Drugim rečima, ovo južno voće topi kilograme praktično samo od sebe!
Pravila ishrane
Dijeta se bazira na principu smanjenog unosa ugljenih hidrata, selektovanoj konzumaciji povrća i voća (u zavisnosti od količine ugljenih hidrata koje sadrže) i praktično neograničenom unosu proteina. Šećer i slatkiši su zabranjeni, dok je masna hrana dozvoljena. Kako ovakav jelovnik deluje na proces mršavljenja? Ako smanjimo unos ugljenih hidrata, koje naše telo obično pretvara u energiju, onda ono traži alternativno „gorivo“. Tako dolazi do sagorevanja proteina i masti, a samim tim i skidanja kilograma.
Važno je da ne preskačete obroke, a poslednji obrok u toku dana treba da bude najmanje dva sata pre odlaska na spavanje, jer u protivnom neće se sagoreti kalorije koje smo uveče uneli.
Takođe, veoma je bitno da ne izbacujete nijednu namirnicu iz jelovnika, a posebno ne slaninu (ma kako vam to neobično zvučalo) i salatu. Kombinacija hrane u ovoj dijeti je brižljvo osmišljena da topi masti i zato se ne sme menjati.
Poželjno je i da smanjite kafu na maksimalno jedno do dve šoljice dnevno. Kofein utiče na lučenje insulina, koji igra važnu ulogu u procesu sagorevanja masti. I, kao što se uvek preporučuje u dijetalnim režimima, svakog dana obavezno popijte najmanje osam čaša vode. Dozvoljeni su i biljni čajevi.
Šta je meniju?
U grupu dozvoljenih namirnica spadaju: grejpfrut, meso (pileće, ćureće, juneće, posni svinjski odresci...), riba i morski plodovi, viršle, slanina, jaja, mlečni proizvodi, zeleno povrće, paprike babure, brokoli, šargarepa, boranija, tikvice, krastavac, kupus (svež i kiseo), crveni luk, paradajz, kečap, senf, sirće, sojin sos, so, biber...
Na spisku nedozvoljenih namirnica nalaze se: hleb, slatkiši, skrobno povrće (krompir, kukuruz, grašak, ...), celer, žitarice, testenine, malomasni salatni dresing, puter od kikirikija, džem, slane grickalice...
Primer jelovnika za tri dana
Doručak je svakog dana isti: grejpfrut ili 250 ml ceđenog soka od grejpfruta, kafa ili čaj, 2 jajeta (pržena, kuvana...) ili 2 kriške slanine
Užina, najmanje 2 h pre spavanja: 250 ml paradajz soka ili 250 ml obranog mleka
1. dan
Ručak: grejpfrut ili 250 ml ceđenog soka, beli tvrdi sir, spanać, 1 prepečeni integralni tost
Večera: grejpfrut ili 250 ml ceđenog soka, pljeskavica, kuvano povrće
2. dan
Ručak: grejpfrut ili 250 ml ceđenog soka, salata s tunjevinom
Večera: grejpfrut ili 250 ml ceđenog soka, 2 nemasna svinjska odreska, zelena salata
3. dan
Ručak: grejpfrut ili 250 ml ceđenog soka, kuvana govedina, piletina ili riba, salata od paradajza
Večera: grejpfrut ili 250 ml ceđenog soka, pržena riba, mešana salata od paradajza i zelene salate