Stil

Najčešći mit o brijanju u koji treba da prestanete da verujete ODMAH!

Izvor mondo.rs

U teoriju da brijanje ubrzava rast i jača koren dlake veruje najveći broj ljudi.

Da li su i vama brijali glavu na "nularicu" kada ste bili mali kako bi vam kosa postala jača i gušća? Ako jesu, možete slobodno da kažete roditeljima da nije bilo potrebe, jer vam zapravo nisu učinili nikakvu uslugu, sem što su vas bespotrebno naružili...

Teorija da brijanje ubrzava rast i jača koren dlake je jedna od onih za koju najveći broj ljudi veruje da je istina. Ipak, radi se o zabludi.

Popularno verovanje da će vam dlake brže porasti i postati gušće ako se brijete, još 1928. godine opovrgao je tim naučnika. Rast, gustinu i boju vlasi kontrolišu folikule koje se nalaze ispod kože. A brijanjem se uklanja samo spoljašnji deo dlake (koji je mrtav i iznad površine kože), pa tako ova radnja nema nikakvog uticaja na folikule.

Osim toga, kad obrijana dlaka izraste, ona nema onaj fin, tanak završetak kao dlaka koja nije bila sečena. To jedan od razloga što deluje grublje i deblje, pa otud i zabluda da brijanje utiče na jačanje dlake.

Takođe, vlas koja je tek izrasla je tamnije boje od one "netaknute", jer nije bila izložena svetlosti. A zapravo zbog ove tamnije boje, dlake izgledaju gušće.

Tagovi