Stil

Putnici sada sigurniji? Nove licence dobile 262 turističke agencije

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Izdate su 262 licence za turističke agencije, dok je 215 izbrisano iz Registra turizma.

Agencija za privredne registre izdala je do 3. februara 262 licence turističkim agencijama organizatorima putovanja, koje su u proteklih mesec dana uskladile svoje poslovanje sa novom zakonskom regulativom, dok je iz Registra turizma izbrisano 215 agencija.

Kako se precizira u saopštenju APR-a, iz Registra turizma su izbrisane turističke agencije kojima su prestale da važe licence izdate po odredbama propisa koji je bio na snazi do dana početka primene novog zakona, i one su izgubile status organizatora putovanja i ne mogu da obavljaju delatnost sve dok ne dobiju nove licence.

U APR-u se trenutno vode postupci za 140 turističkih agencija koje su podnele registracione prijave za izdavanje licence.

Nove licence, razvrstane u propisanu kategoriju prema novom zakonu, važiće tri godine od datuma donošenja rešenja o izdavanju licence.

Novi Zakon o turizmu je na snazi od 22. marta prošle godine, a Pravilnik o uslovima i načinu rangiranja licence organizatora putovanja u različite kategorije, načinu promene kategorije licence, sadržini zahteva za izdavanje i obnavl?anje licence, kao i o uslovima i načinu izdavanja svečane forme licence, stupio je na sagu 1. januara 2020.