Stil

Velike turističke investicije: Gondola od Brzeće do Kopaonika (VIDEO)

Izvor mondo.rs

Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić najavio je da će u 45 projekata u oblasti turizma, među kojima je najznačajniji izgradnja gondole od Brzeća do Kopaonika, biti uloženo 200 miliona evra, a očekuju se i značajne privatne investicije u tom sektoru.

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Na otvaranju Sajma turzima u Beogradu, Ljajić je rekao da će 2020. biti godina reformi i novih investicija u turizam Srbije. On je naveo da svake godine u turističke posete putuje 1,3 miliona građana Srbije i da su novim propisima dodatno zaštićeni putnici i sprečene zloupotrebe i prevare, odnosno uveden je red u rad turističkih agencija.

"Od aprila će biti u funkciji eTurist, centralni informacioni sistem, koji će olakšati prijavu gostiju i kategorizaciju turističkih objekata", rekao je Ljajić.

Najavio je velike projekte u turizmu, poput gondole žičare od Brzeća do Kopaonika. Radovi na ovoj gondoli trebalo bi da počnu na proleće ove godine ,a ako sve bude po planu možda će i biti završena ove godine, mada je realnije da se prvi skijaši njom prevoze od sezone 2021/22.

Trasa buduće gondole biće identična sadašnjoj trasi žičara Bela Reka 1 i 2, osim što je izlazna stanica na vrhu Mali karaman. Na ovoj trasi biće i dve međustanice. Prva će se nalaziti na mestu Kamarište (spoj Bele reke 1 i 2 i Struge), a druga na sadašnjoj izlaznoj stanici Bela reke 2 (FIS poligon). Kabine nove gondole će moći da prime do deset skijaša. Ukupna dužina trase je 3.078 metara.


Plan je da ove godine Srbiju poseti četiri miliona turista, podjednak broj domaćih i stranih, da ostvarimo 10,6 miliona noćenja i devizni priliv od 1,5 milijardi evra, rekao je Ljajić.