Stil

Ove greške u nezi kože vas skupo koštaju: Evo u čemu grešite

Izvor mondo.rs

Svi žele zdravu i sjajnu kožu, ali mnogi iz neznanja prave greške koji ih dele od lepe kože. Evo koje su to greške i šta ne treba da radite.

Velike su šanse da neku od ovih grešaka pravite i time sami stvarate problem, uprkos dobrim namerama. Dermatolog dr Mervin Peterson otkriva šta treba, a šta ne treba da radite da biste imali lepu i zdravu kožu.

Grub piling

Izbegavajte grube pilinge jer oni uklanjaju i zdrave ćelije kože i lipide, zbog čega je kože osetljivija na spoljašnje faktore i gubi vodu.

Najbolji su, kaže dermatolog, tečni pilinzi jer nežno uklanjaju mrtve ćelije kože.

Previše proizvoda

Dermatolog kaže da ne može svaka koža da izdrži da na nju nanosite deset različitih proizvoda. Zato on savetuje da uložite novac u manji broj kvalitetnijih proizvoda koji prijaju vašoj koži.

Takođe, ističe i da je problem kada koristite više proizvoda to što, ako se pojave bubuljice ili neka druga reakcija, ne možete lako da utvrdite koji proizvod vam ne prija.

Hidrirate previše

Mnogi ljudi misle da ako piju dosta vode, hidriraju kožu, a to je pogrešno.

"Urbani je mit da konzuiranje dosta vode pomaže da koža izgleda lepo. Dnevni unos vode ima malo uticaja na kožu, ako uopšte ima“, kaže dermatolog.

On ističe da je zdravlje kože mnogo kompleksnije od unosa vode – "naravno, hidracija je važna, ali to nije jedini faktor".

Koristite vlažne maramice

Iako su vrlo praktične, vlažne maramice baš i nisu sjajan izbor za kožu lica, posebno kada je reč o skidanju šminke. Dermatolog kaže da one više razmazuju šminku nego što je zapravo skidaju i da mogu da iritiraju kožu zbog sastojaka koje sadrže.

Umesto toga, savetuje da kožu svako veče čistite sredstvima namenenim za to.

Preterujete u korišćenju retinola

Iako je retinol dobar za kožu i smatra se da je podmlađuje, ukoliko se koristi previše, može da je ošteti.

Da, stimuliše deobu ćelija, ali usled prevelikog korišćenja, nezrele ćelije kože se završtiti na njenoj površini, i koža će biti nedovoljno zaštićena. Rezultat toga su crvenilo, iritacija, suva i koža sklona osetljivosti i šteti od UV zračenja.

Oslanjate se na puder kao UV zaštitu

Bez obzira na to što neki puder imaju SPF, dermatolog kaže da je za optimalnu zaštitu važno da ispod pudera nanesete SPF kremu.

Takođe, dodaje da zaštitne kreme treba da se koriste tokom cele godine, a ne samo leti jer i tokom zime štetni zraci mogu da prodru u kožu i ubrzaju starenje.