Stil

Čuvajte se ova tri "kritična perioda" tokom dana, ako želite da smršate

Izvor mondo.rs

Kada je reč o ishrani, i tajming je mnogo bitan – a stručnjaci su sada otkrili i da postoje tri "kritična perioda" u toku dana, koja mogu znatno da utiču na vašu liniju.

Nedavno sprovedena studija je utvrdila da su u 11:01, 15:14 i 21:31 ljudi u toku dana u najvećoj "opasnosti" od prejedanja. Preciznije, utvrđeno je da u ovim periodima ljudi mogu da unesu i 750 kalorija dnevno više, a evo i zašto – oko 11 ujutru ljudi obično prave pauzu na poslu, pa uzmu nešto da grickaju, posle ručka uživaju u obilnim desertima, ili se prejedu za večeru.

Srećom, postoje neke cake koje će vam pomoći da sve to izbegnete, a dijetetičarka Suzi Barel otkriva detalje.

11 ujutro

Dijetetičarka Barel kaže da je ovo kritičan period u toku dana, za one ljude koji za doručak ne unesu dovoljno kalorija. Takođe, mnogi u to vreme prave pauzu na poslu, pa uz kafu nešto grickaju i tako unose prazne kalorije, a to im pomera i vreme ručka, koji zatim jedu kasnije nego što bi trebalo.

"Ne upadajte u zamku, već isplanirajte malu užinu tri do četiri sata posle doručka, a najbolje pre 10:30 sati, da ne biste jeli nešto previše blizu ručku. Dobra opcija su kafa, grčki jogurt i nešto bobičastog voća ili nekoliko krekera od celih žitarica sa malo sira", navodi ona.

Popodne

Sat-dva nakon ručka mnogi sebi daju oduška da uživaju u desertu i pojedu mnogo više slatkiša nego što bi trebalo. Dijetetičarka kaže da se to najčešće dešava između 15 i 16 časova, kada nivo glukoze opadne.

Barelova savetuje da tri-četiri sata posle ručka pojedete neku grickalicu bogatu proteinom, kako biste odoleli iskušenju. Kaže da su dobra opcija energetske čokoladice bogate nutrijentima, a ako vam se ne jede slatko, dobra opcija je povrće sa sirom ili humusom, kao i nekoliko krekera.

21:30 sati

Malo posle večere, dok se opuštaju i gledaju TV, kafa i neki slatkiš mnogima baš "legnu". Dijetetičarka kaže da je užasno loša navika da ispred televizora jedete nešto slatko jer je tako još teže odvići se, posebno ako to radite već godinama.

Da se ne biste uveče prejeli, Suzi kaže da je dobra opcija da unapred isplanirate šta ćete uveče pojesti.

"Mala porcija sladoleda, nekoliko kockica tamne čokolade ili keksić-dva uz kafu su OK. Takođe, dobro je da odredite sebi da ne jedete posle 20 ili 21 čas, a pametno je i da ne držite kod kuće namirnice koje će vas dovesti u iskušenje", ističe Barelova.

BONUS VIDEO