PROBAJTE!

Devet najboljih saveta za dan bez stresa

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Bilo da vam se život odvija normalno, ili ste u dobrovoljnoj samoizolaciji, evo saveta koji će pomoći da vam dan prođe bez stresa.

Briga o sebi je izuzetno važna i u normalnim okolnostima, a zbog pandemije korona virusa, koja nas brine svakog dana, još je važnija.

Evo najboljih saveta protiv stresa u svakodnevnom životu, pročitajte i naše blogove o "razgovorima" sa frižiderom, stvarima koje nismo dodirnule po kući ili otkazanim godišnjim odmorima.

Okružite se pozitivnim ljudima

Makar i na daljinu, ako ne možete da se vidite. Pozovite ih telefonom, napravite video čet, izbegavajte one koji bi samo da pričaju o ružnim vestima ili vas zatrpavaju svojim problemima.

Pišite dnevnik

To je odličan način da isprocesuiramo svoja osećanja, i izbacimo ih iz sebe.

Dovoljno spavajte

Odmor je važan za normalno funkcionisanje celog organizma. Potrudite se da svakog dana odlazite na spavanje, i ustajete, u otprilike uobičajeno vreme kako ne biste poremetili ritam sna.

Jedite zdravo

Zbog obaveza možda ne stižete, ali probajte da pojedete pet porcija voća ili povrća, da pijete dovoljno vode i da ne konzumirate tešku hranu jer se manje krećete.

Ne zaboravite da se smejete

Kada imate trenutak predaha, uradite nešto što vas zasmejava. Razgovor sa najduhovitijom drugaricom, gledanje smešnog videa na Internetu, poklonite sebi barem pet-deset minuta bezbrižnog smeha.

Dajte svrhu svakom danu

Nijedan zadatak ili obaveza nisu toliko mali, da zbog njih ne bi trebalo da budete ponosni. Pohvalite sebe kada ih ispunite!

Izbegavajte da sebe kritikujete

Situacija nije idealna, ali to ne znači da bi trebalo da se prepustimo ružnim mislima o sebi. Sada je trenutak da sebi ugodite koliko možete, kako biste "preživeli" stresne dane, a ne da sebe kritikujete iz bilo kog razloga.

Pronađite nešto zabavno u svakom danu

Omiljena serija, nova knjiga, slušanje muzike, posvetite tome najmanje pola sata!

Koristite tehnike opuštanja

Postoje razne vežbe, tehnike disanja i vizualizacije koje nam pomažu da se opustimo kada nas stres ophrva. Pronađite onu koja vama najviše odgovara i praktikujte je svakog dana, savetuje "YourTango".

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska na nivou cele Srbije od petka do ponedeljka. Dan kupovine za penzionere je pomeren na petak od četiri do sedam ujutru.