leto 2020.

Srbi ne odustaju od Grčke - putovanja će možda biti JEFTINIJA?

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Pročitajte šta kažu predstavnik asocijacije YUTA i ambasador Srbije u Grčkoj!

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Pitanje koje muči ljude širom planete zahvaćene pandemijom korona virusa - kada i gde ćemo moći da putujemo? Srbe, tradicionalno, najviše zanima Grčka kao uvek omiljena destinacija.

Aleksandar Seničić iz YUTA rekao je da ne očekuje skok cena kad i ako putovanje bude dozvoljeno, i da "kada su cene u pitanju nema razloga za strah".

"Verujem da neće doći do značajnijeg skoka cena, ako uopšte budemo imali dozvole da putujemo. Čak smatram da će cene biti i nešto niže nego što je bilo planirano početkom ove godine, kada nismo mogli da predvidimo ovu situaciju," rekao je u emisiji "Jutro" Prve televizije Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (YUTA).

"Nema razloga za brigu i strah, kada su u pitanju cene. Mi pre svega nemamo ni informacije da li ćemo definitivno moći da putujemo," rekao je on.

"Pitanje je kako će izgledati avionski saobraćaj, aviokompanije će možda umanjiti broj putnika, a znamo da će veliki lanci hotela najverovatnije u potpunosti 'preskočiti' ovu sezonu jer im je jednostavnije da na taj način umanje troškove, makar bili bez posla, i da onda sledeću dočekaju spremni," rekao je on.

U emisiji je "na daljinu" gostovao i ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević, koji je podsetio da Grčka jeste donela mere da olakša svima koji žive od turizma, ali da još uvek nije pronašla definitivna rešenja ni za ekonomiju, ni za turizam.

"U Grčkoj veliki broj ljudi živi od turizma, u zemlji je to oko 20 odsto, ali na ostrvima i do 90 odsto bruto državnog prihoda. Vlada pokušava da ublaži situaciju, oni su dobili određene sume i biće oslobođeni PDV-a, govori se i o medicinskim pasošima, ali to sve još uvek nije razrađeno," rekao je on.

VAŽNO!

U Srbiji, prema poslednjem preseku, ima ukupno 6.890 zaraženih, a preminulo je 130 osoba.

Policijski čas je skraćen, i od ove nedelje počinju da rade otvorene pijace, dok je radno vreme prodavnica produženo. Penzionerima je omogućeno da idu u šetnju tri puta nedeljno.

Domovi zdravlja funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.