Mirisi su prilično moćni, verovatno se i vama nekad desilo da vas neki podseti na određenu osobu, mesto ili trenutak kad ste bili jako srećni. To evociranje emocija i sećanja utiče i na naše telo, preko nervnog sistema.

Aromaterapija je deo alternativne medicine, dokazano je da određeni mirisi imaju umirujuće dejstvo i da mogu da ublaže simptome anksioznosti, pomažući nam da se opustimo. Mogu čak da pomognu i u rešavanju problema sa nesanicom, u blažim slučajevima.

Ova esencijalna ulja vam mogu pomoći da na prirodan način ublažite stres i spavate bolje:

Lavanda

Esencijalno ulje lavande dokazano pomaže u opuštanju. Jedna studija pokazala je da ulje lavande umiruje nervni sistem, snižava krvni pritisak, usporava puls, ali i menja moždane talase, dovodeći ih u stanje relaksiranosti. Pomaže i kod blažih slučajeva nesanice, i omogućava nam da spavamo kvalitetnije. Ublažava anksioznost i depresiju kod žena posle porođaja, u slučajevima postpartalne depresije.

Generalno, primena ovog ulja je bezbedna, osim kod osoba koje su alergične na ovu biljku.

Dovoljno je da malu količinu nanesete da vaticu, i ostavite pored uzglavlja, možete probati već večeras. Trebalo bi da se probudite odmorniji.

Ukoliko želite, esencijalna ulja možete naneti i direktno na kožu, ali u tom slučaju morate ih razblažiti s nekim neutralnim uljem, tako što ćete dodati tri do pet kapi esencijalnog ulja lavande u supenu kašiku maslinovog ili jojobinog ulja, na primer.

Bergamot

Bergamot se tradicionalno koristi u Italiji, kao deo narodnih lekova, a mnoge savremene naučne studije pokazale su da i ovo esencijalno ulje pomaže da se oslobodimo anksioznosti. Osim toga, ima i antibakterijska svojstva. Dokazano je da smiruje puls, snižava krvni pritisak i pomaže kad smo pod stresom.

Jilang jilang

Esencijalno ulje cveta tropskog drveta koje raste u jugoistočnoj Aziji dokazano snižava krvni pritisak i ima umirujuće dejstvo.

Muskatna žalfija

Ova biljka je blizak "rođak" žalfije koju koristimo za čaj. Etarsko ulje muskatne žalfije pomaže ljudima da se opuste dok su kod zubara, a to je i dokazano jednom malom studijom. Deluje i kao blag antidepresiv. Jasmin Osim što će vas opustiti, esencijalno ulje jasmina će vam i popraviti raspoloženje.

Sva ova esencijalna ulja koriste se na isti način, ili ih razblažena na način koji smo iznad opisali nanesite u maloj količini na kožu, ili natopite vaticu nerazblaženim etarskim uljem i stavite je na noćni stočić, ili negde pored kreveta.