Stil

Zaboravimo na koronu: Crna Gora nas zove da se "brčnemo" (VIDEO)

Autor mondo. me Izvor mondo.rs

Letnja turistička sezona je pred vratima, ali je još mnogo nepoznanica. Podgorička ekipa portala MONDO posetila je turističke radnike na Crnogorskom primorju, raspitala se za očekivanja, pripreme, cene...

Zloglasni korona virus COVID-19 još je prisutan i pitanje je da li će nas i kada "napustiti". Život, svakako, mora da se nastavi, bez obzira na sva upozorenja zdravstvene struke.

Odlukom nadležnih organa u Crnoj Gori od 18. maja počeće da rade kafići, restorani, hotelske terase, plaže i plažni barovi... Naravno, pod uslovom da epidemiološka situacija ne bude pogoršana.

Posle više od mesec dana pronudnog "zatočeništva", dugih vezanih policijskih sati, pa i dana (bar u Srbiji je bilo i po 84 sata, a biće i za Prvomajske praznike), svi smo željni vazduha, sunca, mora, plaža. Podgorička ekipa portala MONDO (www.mondo.me), razgovarala je sa turističkim radnicima na teritoriji Opštine Budva, najjačeg aduta crnogorskog turizma.

Kako će izgledati predstojeća sezona niko ne može sa sigurnošću da kaže. Jasno je da će biti mnogo, mnogo drugačija nego sve dosadašnje.

"Sada je već izvesno da ova turistička godina neće biti na nivou onoga što je planirano. Predsezona je, kao svuda u svetu, nepovratno izgubljena, a još ne možemo izvesno da prejudiciramo da li će biti potpuno otkazane rezervacije od kraja maja i juna. Sve vreme smo u kontaktu sa turističkom privredom Budve i pratimo stanje u hotelima, privatnom smeštaju, turističkim agencijama, restoranima... Ove godine će, ukoliko je suditi po merama koje već preuzimaju pojedine evropske zemlje, fokus Budve biti na gostima iz regiona i Crne Gore, a pratićemo i koja će, nama važna tržišta, otvoriti granice svom stanovništvu i u skladu sa tim brzo prilagoditi marketinške aktivnosti", rekla nam je Darja Marović iz Turističke organizacije Budva.

Što se tiče cena, tu bi mogle da se očekuju i pozitivne vesti (ako ste turista, razume se).

"Ako mere budu ublažene tokom glavnih letnjih meseci, svakako očekujemo i prilagođavanje cena, na čemu naša privreda već radi. Naša preporuka je da ove godine, više i bolje nego ikad, Crna Gora i njena turistička privreda izađu jedinstveno na tržište regiona konktetnim akcijama i ponudama. Nakon ovog virusa putovanja više nikada neće biti ista, a prednost Crne Gore je zdravo okruženje, bez zagađenja, čisto more, i to treba da bude naš najjači adut", kaže ona.

Ekipa MONDA obišla je i jednu od plaža na Budvanskoj rivijeri - plažu "Galija". Videli smo prethodnih nedelja razne ideje o tome kako bi moglo da izgleda "čvarenje na suncu", recimo ideja u Italiji, da se i na plažama održi socijalna distanca.

Za sada, međutim, na crnogorskim plažama, bar ovoj koju smo posetili, nemaju precizna uputstva kako će sve to izgledati.

"Za sada nismo dobili nikakve preporuke o merama prevencije. Mislim da je razmak od 4 metra između kompleta ležaljki dovoljan za sigurnost gostiju. Neki od drugih oblika zaštite, koje smo mogli da vidimo na društvenim mrežama, smatramo da ce narušiti izgled kupališta a da će rezultati biti isti", rekao nam je vlasnik plaže "Galija" Saša Kaluđerović.

šala sa društvenih mreža
Izvor: Twitter

Ranijih godina kada su počinjali radovi na plažama i hoćete li krenuti od 18. maja, za kada je najavljeno ukidanje mera za plaže ili ćete oprezno sačekati dalji razvoj situacije?

"Ranijih godina pripreme plaže kretale su krajem marta. Nažalost, ove godine krećemo tek krajem maja zbog novonastalih okolnosti izazvanih korona virusom. Očekujemo popuštanje mera i nadamo se da će plaža 'Galija' od 1. juna biti spremna za goste".

Šta očekujete od sezone?

"Smatram da postoje dva moguća scenarija, jedan je da budemo dobar servis za domaće goste. A drugi, ukoliko države u Evropi dozvole avio prevoz, u tom slučaju očekujemo da avgust i septembar budu na nivou", odgovorio je Kaluđerović.

Ko su do sada, prethodnih godina, bili najčešći posetioci plaža, domaći ili stranci?

"Najviše nas posećuju strani gosti, dok domaći gosti na 'Galiji'i uglavnom provode vikende".

Da li će, možda, određeni zakupci plaža uložiti manje truda i novca jer mnogi veruju da neće uspeti da vrate uloženo?

"Svakako da će uložiti i novca i truda bez obzira na sezonu. ali ne možemo sami da se nosimo sa ovom situacijom. Plaže poput 'Galije' na koje se dolazi namenski, najviše zavise od hotela, samim tim su najviše i ugrožene. Iz tog razloga se nadamo da će 'Morsko dobro' i Opština imati razumevanja i osloboditi zakupa i taksi sve plaže, a da će te plaže u najgoroj situaciji sa malim brojem turista biti bar servis za sve goste koji ih posete. Tužno bi bilo da neke plaže poput ove, zbog viskog zakupa i taksi, budu zatvore ove sezone", kaže Saša Kaluđerović.

Kakve će biti cene u odnosu na prošlu godinu?

"Cene definitivno moraju biti niže. Naš plan je da se okrenemo domaćim gostima i da im se maksimalno prilagodimo kako bi svi mogli da uživaju u zasluženom odmoru", odgovorio je vlasnik plaže "Galija".

Inače, predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković rekao je da se priprema "ozbiljan paket države za pomoć turizmu".

"Pogrešno se razumjela objava sume od pet miliona evra podrške turističkoj privredio je samo intervencija za plate zaposlenih u turizmu za dva meseca koje će snositi država do nivoa minimalne zarade i 100 odsto plaćenih poreza i doprinosa. Mi tek pripremamo ozbiljan paket za turističku privredu sa bankama i Investiciono razvojnim fondom koji će imati za cilj da održi investiciju u turizmu, a istovremeno da obezbedi likvidnost turističke privrede kako bi bila spremna za početak sezone", rekao je crnogorski premijer.

POGLEDAJTE VIDEO PRILOG SA CRNOGORSKOG PRIMORJA (autori: Nikoleta Vukčević, Teodora Orlandić)


PROŠLOGODIŠNJI VIDEO PRILOG SA PLAŽE "GALIJA"

Plaža Galija
Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević