Stil

Građanima Srbije "zamrznuto" 150 miliona evra za turističke aranžmane

Izvor mondo.rs

Ukupna vrednost svih rezervisanih aranžmana građana Srbije koji su na čekanju zbog pandemije je oko 150 miliona evra, najveći deo se odnosi na Grčku, Tursku i Egipat, kažu u YUTA.

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Šta će biti sa letnjim odmorima, odlaskom na toliko željeno more... za sada još nije izvesno. Lekari prerporučuju da se predstojeći odmori iskriste u Srbiji, ne samo zbog podsticanja domaćeg turizma, samim tim i "obrtanja" novca u unutrašnjoj trgovini, već pre svega iz zdravstvenih razloga.

"Mi svake godine potrošimo oko 1,5 milijardi evra u inostranstvu na turizam. Ako bismo mogli svega 300 do 500 miliona evra da potrošimo u svojoj zemlji koja je dragulj i koju još ne poznajemo dovoljno, mi bismo imali još ozbiljniji (ekonomski) rast", ponovio je više puta predsednik Srbije Aleksandar Vučić, glavni zagovornik ideje da se godišnji odmori "troše" na raznim destinacijama po Srbiji.

Najavio je dodatnih 17 miliona evra ulaganja u domaći turizam, odnosno 400.000 novih vaučera (pre svega za penzionere i one sa mnjim primanjima).

"Ako odete negde u inostranstvo, nko vam neće dati osiguranje protiv korone. Ako odete bilo koju drugu zemlju niste osigurani od korone i šta ćemo onda da radimo, ponovo da šaljemo avione da vraćamo naše ljude?", rekao je Vučić u emisiji "Oko" Radio-televizije Srbije.

Isto to ponavlja i epidemiolog Predrag Kon, koji ističe da se mnogo sigurnije oseća u svojoj zemlji za "ne daj bože", a i ukazuje na to da su još nejasne prilike u zemljama u koje Srbi rado odlaze na letovanje.

"Ja sam govorio da je uvek bolje biti u svojoj zemlji i ne dobiti neku infekciju ovog tipa u tuđoj zemlji. To je, po mom mišljenju, najjednostavnije objašnjenje. Ja lično neću ići, a uvek putujem. Putovaću i sada, ali u Srbiji", rekao je Kon.

Šta će biti sa već uplaćenim aranžmanima?

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić rekao je agenciji Beta da je ukupna vrednost svih rezervisanih aranžmana građana Srbije koji su na čekanju zbog pandemije je oko 150 miliona evra, najveći deo se odnosi na Grčku, Tursku i Egipat, a da se manji deo tih uplaćenih aranžmana odnosi se na Španiju, Italiju, Crnu Goru i Bugarsku.

Do sada je, prema njegovim rečima, rezervisano 240.000 turističkih aranžmana, a od tog broja 10.000 se odnosi na Italiju kojoj je uplaćeno tri miliona evra.

Seničić je rekao da godišnje iz Srbije na Palma de Majorci letuje od 8.000 do 10.000 građana, a da od 900.000 ,koliko se godišnje odmara u Grčkoj, oko 100.000 je u hotelima gde dan košta više od 100 evra.

Ovi turistički aranžmani, koje su građani Srbije rezervisali u inostranstvu, moći će da se iskoriste do kraja decembra 2021. godine, da se zamene za slične ili da se zatraži povraćaj novca od 1. januara 2022. godine, kaže Seničić.

Dodao je da je ta asocijacija učestvovala u izradi uredbe koja će regulisati prava i obaveze agencija i putnika koji su rezervisali aranžmane za ovo leto.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt


MONDO TV PRILOG: CRNA GORA VAS ZOVE!