Leto stiže

Grčki ambasador: Čekamo srpske prijatelje, niko neće izgubiti novac!

Izvor mondo.rs Izvor Večernje novosti

Ambasador Grčke za "Novosti" o već uplaćenim aranžmanima, merama socijalne distance i spremnosti Grčke da dočeka turiste od jula!

Izvor: MONDO/Lana Stošić

Ambasador Grčke Jorgos Dijakofotakis rekao je za "Večernje novosti" da Grčka jedva čeka da i ove godine dočeka "srpske prijatelje".

"Postepeno ponovo otvaramo ekonomiju naše zemlje i nadamo se da ćemo biti spremni za sezonu letnjih odmora. Dočekivali smo turiste više od pedeset godina i želimo da nastavimo, pokazujući isto gostoprimstvo po kome smo vrlo dobro poznati. Biće nam više nego drago da i ove godine dočekamo naše srpske prijatelje," kazao je ambasador u momentu kada je veliki broj građana Srbije, koji je navikao da letnji odmor provede u ovoj zemlji, u dilemi šta da radi predstojećeg leta zbog pandemije.

Kada je u pitanju navodno testiranje turista pred ulazak u zemlju, on kaže da postoje mnoge opcije.

"Rat protiv pandemije još nije gotov. Na stolu je mnogo opcija. Ostajemo budni i oprezni i nastavićemo da sledimo savete našeg odličnog tima epidemiologa. Siguran sam da ćemo uspeti da uspostavimo ravnotežu između čuvanja ljudi i otvaranja granica naše zemlje. Moguće je da će biti nekih medicinskih zahteva za strance, ali ne nužno i to što nazivate 'zdravstvenim pasošima'. Grčka vlada će blagovremeno dostaviti neophodne informacije", rekao je on tom listu.

Da li nas na plažama, u tavernama, čeka socijalna distanca?

"Ovo će biti drugačije leto, sa distanciranjem i određenim protokolima i pravilima. Nadamo se da će oni biti usvojeni na evropskom nivou i da će turizam biti regulisan. Nadamo se da će EU mudro odgovoriti na pitanje kako da se turizam nosi sa pandemijom," rekao je on.

Da li će grčki hoteli ili vlasnici privatnih smeštaja vraćati novac Srbima koji su već uplatili letovanje?

"Pretpostavljajući da zdravstvena situacija ide onako kako je planirano, Grčka se priprema da od jula pa nadalje ugosti strane turiste. Uveravam vas da niko neće izgubiti novac. Uspostavili smo sistem vaučera koji im omogućava da sigurno dođu, ne rizikujući novac. Podsetiću i da je tokom prošlogodišnjeg kraha agencije 'Tomas Kuk' svaki njihov klijent u Grčkoj tretiran sa najvećim poštovanjem," rekao je on.

Grčka ima manje od 3.000 zaraženih korona virusom, i manje od 200 mrtvih.

"Zahvaljujući ranim i strogim merama, uspeli smo da usporimo širenje virusa. Blagovremeno i brzo usvajanje strogih mera, kao i samodisciplina i odlučnost grčkog naroda koji ih je svesrdno pratio, ključ su našeg uspeha," zaključio je ambasador.

Glasajte u našoj anketi!

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt