KAKO DO GRČKE?

Paprene cene ležaljki u Grčkoj? To je još i najmanji problem (FOTO)

Izvor mondo.rs

Mnogo veći problem, trenutno, jeste kako uopšte stići do Grčke.

Poslednjih dana "zapljuskuju" nas razne informacije iz Grčke, omiljene letnje destinacije Srba, ima prijatnih, ali i onih manje prijatnih, poput one da će u pojedinim letovalištima cene ležaljki na plažama biti astronomske i da dnevni najam na pojedinim košta neverovatnih 80 evra!?

Međutim, mnogo važnije, zapravo ključno pitanje je kako uopšte doći do Grčke. Kako trenutno stoje stvari - NIKAKO.

Možda će vas zanimati

Mnogo je nepoznanica, nejasnoća, nepostojanja odluka, što i nije neočekivano, jer je za to potrebna dobra koordinacija vlada evropskih zemalja i šire. Mnogi se nadaju da trenutne mere neće biti baš tako stroge tamo negde od druge polovine jula i u avgustu. Ali, videćemo...

Grci još nisu otvorili granicu sa Severnom Makedonijom, Albanijom, a preko Severne Makedonije ide i najveći broj turista iz Srbije (drumski saobraćaj). Srbija je ranije donela odluku da od 1. juna otvori granice ka Severnoj Makedoniji, Albaniji, BiH i Crnoj Gori.

Takođe, prema informacijama iz Grčke, svako ko svojim automobilom namerava da uđe u Grčku moraće u 14-dnevni karantin. Tu informaciju možete pronaći OVDE.

Trenutno se ne može ni avionom u Grčku. A čak i da se može, opet vas, prema propisima, čeka karantin od 14 dana. Ponavljamo da je reč o merama koje su trenutno na snazi. I vrlo je moguće da će biti popuštanja i ublažavanja određenih mera. Ali, otom-potom. 

Ali, pretpostavimo, dakle govorimo čisto hipotetički, da je već uspostavljen avio-saobraćaj sa Grčkom. Ako zaista bude određeno da u avionima mora da bude poštovana fizička distanca, odnosno da niko ne može da sedi do vas, to će, svakako, značiti i skuplju avionsku kartu.

Ali, isto važi i za autobuski ili kombi prevoz, jer će se i tu tražiti fizička distanca, odnosno slobodno mesto do vas.

ZORANA MIHAJLOVIĆ O AVIO-SAOBRAĆAJU I KARTAMA

Vrlo je verovatno da će biti tražen test prilikom ulaska u zemlju a ne da će ostati na snazi mera karantina (jer ko bi normalan krenuo na letovanje koje će provesti u 14-dnevnom karantinu!). E sad, ni pitanje tih brzih testova nije regulisano, jer to zahteva koordinaciju na evropskom nivou (i šire). Reč je dakle o obavljanju brzih testova na virus i u zemlji polaska i u zemlji dolaska. Preduslov za to je momentalno stvaranje pouzdanog brzog testa i snabdevanje potrebnim količinama.

I šta ako se, recimo, Srbija i Grčka dogovore koji će se testovi priznavati, a ne i Severna Makedonija?

Naravno, da ne pričamo o tome da će testovi koštati.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis najavio je ranije da ako se turisti testiraju na korona virus pre dolaska i ako imaju lekarsku potvrdu, onda ovogodišnja turistička sezona ne bi trebalo mnogo da se razlikuje od prethodnih.

"Grčka je spremna da prihvati strane turiste od 1. jula 2020. pod uslovom da se tok pandemije razvija u dobrom pravcu", rekao je Micotakis.

Ostalo je pitanje, hoće li Grčka otvoriti svoje granice samo za državljane EU ili će se to odnositi i za državljane trećih zemalja.

"Ako stvari budu tekle po planovima, otvorićemo granice 1. jula, prema protokolu koji će odgovarati i onima koji žele da putuju, a i našoj turističkoj industriji", rekao je Micotakis.

Predstavnici grčke vlade ističu da Grčka ima vremena, odnosno još 45 dana da ojača zdravstveni sistem na turističkim destinacijama.

"Od 1. jula Grčka će moći da prima strane posetioce pod uslovima koji ne snose rizik po zdravlje svih nas", objašnjavaju nosiovi vlasti u Grčkoj. 

Ono što je sada važno znati jeste da je državljanima koji nisu članovi EU, uz izuzetak porodičnih ili radnih razloga, zabranjen je ulazak u Grčku do ponedeljka, 18. maja. Evropska komisija je preporučila da zabrana bude produžena još 30 dana, ali Grčka još nije zauzela stav po tom pitanju.

Šef grčke civilne zaštite Nikos Hardalias rekao je u petak popodne da se očekuje da će upustva za putovanje u Grčku biti objavljena u narednih nekoliko dana.

VLASNIK PAOK-a KUPIO PORTO KARAS

Novi vlasnik kompleksa Porto Karas na Halkidikiju je Ivan Savidis, jedan od najbogatijih ljudi u Grčkoj. Savidis, koji je kavkaskog i grčkog porekla, vlasnik je grčkog Fudbalskog kluba PAOK i hotela "Macedonia Palace" u Solunu. Savidis je kupio Porto Karas za 205 miliona evra, a očekuje se da će u renoviranje kompleksa uložiti 100 miliona evra!

PLAŽE OTVORENE, ALI...

U Grčkoj su, u međuvremenu, ponovo otvorene plaže, ali je boravak i ponašanje na njima strogo regulisano, a potencijalne kazne su vrlo visoke.

Očekuje se da će hoteli i ostali smeštajni objekti biti otvoreni u junu. Otvaranje će se obaviti u dve faze. Oko 15. juna prvo će se otvoriti hoteli koji posluju tokom cele godine, dok bi sezonski hoteli i ostali smeštajni objekti za turiste mogli da budu otvoreni do 30. juna.

U razgovoru za GRTimes.gr, profesor i stručnjak Univerziteta Aristotel u Solunu i stručnjak za zarazne bolesti, Pavlos Nikolaidis, govorio je o raznim nedoumicama, recimo da li će biti bezbedno kupanje u moru ili u bazenima.

"Letnji odmor u Grčkoj uglavnom se kombinuje sa kupanjem u moru ili bazenu. Plivanje u morskoj vodi ili bazenu koji je hlorisan je bezbedno. Nije ustanovljeno, niti se teoretski može reći da postoji potencijalni rizik. Uslovi koegzistencije, na primer, ako je na 10 m2 postavljeno 20 ležaljki za sunčanje, razumno je da se mora smanjiti pretrpanost, baš kao što pominjemo od početka pandemije", rekao je on.

Upitan da li postoji šansa da se neko zarazi virusom na plaži ili na spoljnim površinama bazena, on kaže da je to vrlo malo verovatno, jer je glavni put prenošenja virusa respiratorni. Drugim rečima, virus se prenosi kapljicama, kašljem, kijanjem... 

"Vrući pesak ili bilo koja ležaljka ili klupa nisu ti koji će preneti virus", ukazuje on.

Ali, gužve na plažama mogu da budu opasnost.

"Ono što je sigurno da u stvari povećava rizik su gužve i prenatrpanost na putu do plaže. Tokom boravka na plažama treba držati udaljenost od dva metra između ljudi. Pored toga, u smislu kontakta i upotrebe određenih predmeta dok smo na otvorenom, prevencija infekcije se vrši upotrebom sapuna ili antiseptika, kao i do sada", rekao je Nikolaidis i dodao da se "u suštini sve svodi na individualnu higijenu".

Da li bi trebalo nositi maske na plažama?

"Bilo bi dobro imati masku sa sobom i koristiti je na prepunim mestima, kao što su, na primer, zatvoreni prostori sa velikim brojem ljudi. Inače, upotreba maske (osim psihološkog momenta, ako se neko boji) nije potrebna ni napolju, a kamoli na plaži", istakao je Nikolaidis.

Što se tiče odgovora na pitanje da li visoke letnje temperature "ubijaju" virus, Nikolaidis naglašava da "prema onome što smo videli do sada, temperatura ne utiče na opstanak korone, usled čega primećujemo slučajeve u zemljama koje su po prirodi tople".

"Ne zaboravimo, na kraju, da se epidemija gripa dogodila tokom leta. Ako viša temperatura bude imala ulogu u smanjenju broja slučajeva zaraženih, to će imati više veze sa izbegavanjem prenatrpanosti u zatvorenim prostorima", dodao je profesor iz Soluna.

O turistima iz inostranstva...

"Informacije već govore o usvajanju zdravstvenog uverenja koje će potvrditi da je svaki putnik pregledan i da ispunjava uslove za posetu drugoj zemlji. U slučaju da se neko ne razboli, onda će moći da putuje, naravno poštujući mere predostrožnosti koje će se primeniti u svakoj zemlji i u ovom slučaju u Grčkoj", napominje profesor Nikolaidis.

I za kraj, prepostavimo da smo se nekako ipal "plasirali" u Grčku tokom leta. A onda nas tamo može očekivati šok.

Prema pisanju pojedinih medija, na plaži Asteras Vuljagmeni u atinskom predgrađu set ležaljki je značajno poskupeo zbog novih obaveznih pravila ponašanja na plažama. Tako sada dve ležaljke i suncobran koštaju čak 80 evra, a plaža ne prima ni čoveka više od onoga što je predviđeno, prenose mediji.

Naravno, reč je o samo jednoj plaži i to u Atini, gde je inače sve skuplje, a i malo srpskih turista uopšte ide tamo, ali može da bude pokazatelj šta nas sve može očekivati ako ipak nekako uspemo da se domognemo grčkih plaža ovog leta.