Za liniju iz snova

Evo šta TAČNO treba da radite u odnosu na svoj oblik tela da biste smršali

Autor Nataša Petrović

Evo male pomoći da toplije letnje dane dočekate u top formi...

Život u izolaciji uticao je na nas na mnogo načina, a između ostalog, mnogi su se tokom sedenja kod kuće ugojili. Evo kako da skinete višak kilograma u odnosu na svoj oblik tela, a prema savetima fitnes trenera Džene Rigbi.

Oblik banane

Ovaj oblik tela nazivao se još i pravougaonim, a podrazumeva da su vam širina ramena i kukova otprilike iste.

Da biste istakli obline, Džena savetuje da određene dane u nedelji posvetite vežbama za određeni deo tela.

"Na primer, da biste imali bolju zadnjicu, morate da se fokusirate na mišiće gluteusa, a za to su dobri recimo čučnjevi. Da biste povećali mišiće, vežbe snage poput mrtvog dizanja ili iskoraka sa tegovima mogu da vam pomognu".

Oblik kruške

Reč je o jednom od najčešćih oblika tela, a podrazumeva da imate uža ramena u odnosu na kukove.

Fitnes trener savetuje da se fokusirate na delove tela gde je salo "najupornije", a za to su dobri treninzi visokog intenziteta.

Osim toga, kaže da je važno da radite vežbe za celo telo, dakle ne neke koje su usmerene samo na određene mišiće.

Oblik jabuke

Ukoliko su vam ramena šira od kukova, može se reći da imate građu u obliku jabuke.

Trener kaže da je držanje tela ključno za poboljšanje u ovom slučaju, pa savetuje da radite vežbe koje jačaju grudi i leđa istog dana kako biste ih podjednako ojačali i tako doprineli boljem držanju.

"Moja omiljena vežba za grudi su sklekovi, a za leđa - potisak i vežbe za istezanje leđa".

Oblik dijamanta

Kukovi koji su širi od ramena, manje grudi, a veći obim struka su ono što karakteriše ovaj tip građe. Osim toga, osobe koje su ovako građene neretko imaju i mali višak na butinama.

Najbolje vežbe za oblik dijamanta? "Počnite od vežbi za definisanje nogu – trčanje ili hodanje uzbrdo će vam u tome pomoći", kaže trener.

Ljudi koji su ovako građeni obično imaju i stomačić, tako da je za njih dobar trening visokog intenziteta.

"Moje omiljene vežbe za sagorevanje masti na stomaku su vožnja bicikla i podizanje nogu u ležećem položaju".

Oblik peščanog sata

To je i jedan od najpoželjnijih oblika građe, a podrazumeva da su zadnjica i grudi nešto veći, dok je struk uzak.

"Vaš trening mora da bude umeren, tj. da ravnomerno deluje na sve delove tela, da ne biste izgubili obline. Najbolje je da počnete kardio treningom, pa zatim da radite vežbe za sve delove tela, kako biste ravnomerno istopili masti. Časovi plesa i krosfit su, recimo, dobri za figuru peščanog sata".

Atletska građa

Ako ste prirodno mišićaviji i nemate baš neke obline, imate atletski tip tela. Takođe, ovako građenim osobama su ramena i kukovi otprilike jednake širine.

Struk vam je uži od ramena, ali nije naročito definisan, a trener kaže da je vaš oblik tela idealan za treninge snage i definisanje mišića.

"Čučnjevi sa tegovima ili mrtvo dizanje mogu da vam pomognu u definiciji donjeg dela tela, a vežbe za bicepse i tricepse će vam pomoći da imate savršeno izvajane ruke", kaže Džena.