Često slušamo o tome da "bezbojna" hrana, odnosno bež i žućkasti krompir, testenina, hleb i drugi ugljeni hidrati, nisu zdravi i samo povećavaju našu telesnu težinu.
Nutricionisti savetuju da se jede što više hrane živih boja, jer su tamnozelene, ljubičaste, crvene i druge namirnice upadljivih boja bogate antioksidantima.
Nova studija je, međutim, utvrdila da se proteini iz hrane biljnog porekla dovode u vezu sa umanjenim rizikom od prerane smrti. A u namirnicama kao što je testenina, u 100 grama paste nalazi se pet grama proteina.
Studija je sprovedena na 416.104 muškaraca i žena, tokom čitavih 16 godina, uz pomoć Američkog zdravstvenog instituta (NIH). U proseku, njihova ishrana sastojala se iz 15 odsto proteina dnevno, od čega 60 životinjskog, a 40 odsto biljnog porekla.
Oni koji su konzumirali više biljnih proteina imali su manju šansu da rano umru od kardiovaskularnih oboljenja.
Naučnici navode da su hleb, žitarice i testenina u ishrani dodatno umanjivali šanse od infarkta, u poređenju sa mesom ili jajima.
Kada bi jaja zamenili biljkama i žitaricama, rizik je bio 24 odsto manji kod muškaraca, odnosno 21 odsto kod žena, dok je zamena mesa biljnim proteinima rizik smanjila još više - kod muškaraca na 13, a kod žena na 15 odsto.
Studija je objavljena u "Žurnalu interne medicine JAMA".
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.