Prednost režima ishrane koji se bazira na bogatom unosu dinja i lubenica je u tome što traje samo deset dana, a garantuje gubitak i do 6 kg. Osim toga, uz ovu dijetu nećete osećati glad, namirićete potrebe za šećerom i poboljšaćete zdravlje!
Većina dijeta koje se baziraju na voću i povrću, osim što garantuju brz gubitak kilograma, takođe hrane naš organizam neophodnim nutrijentima i na taj način štite naše zdravlje. A ono što dinju i lubenicu čini superiornim u odnosu na drugo voće, jeste činjenica da sadrže visok procenat vode.
Osim što će vas brzo zasititi, jelovnik zasnovan na ovom voću će vam pomoći da obezbedite svom telu dovoljnu količinu tečnosti u ovim vrelim, letnjim danima. Takođe, prednost dinje i lubenice je u tome što gotovo uopšte ne sadrže masti.
Dosta vode, malo šećera
Osim što sadrži visok procenat vode (90 %), zbog čega je odličan diuretik, dinja ima i veoma malu količinu šećera (otprilike 10 %). Sto grama dinje ima ima svega 29 kalorija, što je čini savršenom namirnicom za sve osobe koje žele da se zdravo hrane i smršaju. Takođe, bogata je vitaminima A, C i B kompleksa, vlaknima koji odlično suzbijaju glad, a sadrži i dosta kalijuma koji pomaže organizmu da se oslobodi viška natrijuma i tako snizi povišen krvni pritisak. Od ostalih minerala u dinji se nalaze kalcijum, magnezijum i fosfor.
Lubenica, kao i dinja, sadrži visok procenat vode (92 %), ali neznatno više šećera. Zahvaljujući slatkom ukusu, a niskoj kalorijskoj vrednosti (100 g ovog voća ima svega 30 kalorija) predstavlja savršenu zamenu za slatkiše, zbog čega se često koristi u dijetalnim režimima ishrane. Bogata je vitaminima C, A, B1 i B6, kao i kalijumom i magnezijumom. Takođe, lubenica sadrži likopen, jedan od najjačih antioksidanata koji joj daje crvenu boju i osvežavajući ukus.
Blagotvoran uticaj na zdravlje
Dinja:
* zahvaljujući bogatstvu vitamina A i C, koji imaju antioksidantno dejstvo, dinja štiti naš organizam od kardiovaskularnih bolesti i usporava starenje
* zahvaljujući velikoj količini kalijuma snižava krvni pritisak
* biljna vlakna olakšavaju probavu i smanjuju nadimanje u stomaku
* obloge od soka ili od narendanog mesa dinje otklanjaju bol
Lubenica:
* dokazano je da likopen štiti od raka prostate, dojke, sluznice materice i pluća
* obloge sa sokom ili od kore lubenice povoljno deluju protiv opekotina i nekih kožnih bolesti
* poboljšava PH vrednost krvi, a krvne sudove čisti od masnih naslaga
* podstiče rad bubrega, pomaže izbacivanje štetnih materija iz organizma i time sprečava pojavu urinarnih infekcija
Kliknite na strelicu da nastavite da čitate tekst
JELOVNIK
Jelovnik se sastoji od tri glavna obroka i dve užine (posle doručka i ručka), koje su ivek iste. Takođe, neophodno je da se svakog dana unosi najmanje 2 l vode. Dozvoljeni su i sveži voćni sokovi bez dodatog šećera.
Užina (posle doručka i ručka): kriška hladne dinje ili lubenice
1. dan
Doručak: šoljica zelenog čaja, kriška crnog hleba, pola viršle, kriška lubenice ili dinje
Ručak: supa od povrća, 60 g pečene piletine, pečen krompir, zelena salata sa kašičicom maslinovog ulja
Večera: ½ kobasice, kriška crnog hleba, salata po izboru sa kašičicom maslinovog ulja
2. dan
Doručak: čaj sa mlekom, kriška crnog hleba, 30 g pilećih prsa, kriška dinje ili lubenice
Ručak: bistra supa, 80 g pečene ribe, pečen krompir, salata od paradajza začinjena kašičicom maslinovog ulja
Večera: čorba (60 g pilećeg mesa, povrće po želji), kriška crnog hleba
3. dan
Doručak: šoljica zelenog čaja, kriška crnog hleba, kašičica paštete, kriška dinje ili lubenice
Ručak: goveđa supa sa jajetom, testenina sa 30 g mesa, zelena salata začinjena kašičicom maslinovog ulja
Večera: 60 g mlevenog mesa sa povrćem, pirinač, šargarepa, grašak
4. dan
Doručak: čaj sa mlekom, kriška crnog hleba, kašičica putera, kašičica meda, kriška dinje ili lubenice
Ručak: čorba od spanaća, rižoto sa 60 g mesa, grašak, šargarepa, zelena salata začinjena kašičicom maslinovog ulja
Večera: salata od mesa (govedina 60 g, kuvan krompir i karfiol, začinjeno kašičicom maslinovog ulja)
5. dan
Doručak: šoljica zelenog čaja, kriška crnog hleba, pola viršle, senf, kriška dinje ili lubenice
Ručak: 30 g pečene piletine, barena boranija, kriška crnog hleba
Večera: gulaš od krompira (50 g govedine), krompir, zelena salata sa kašičicom maslinovog ulja
6. dan
Doručak: čaj sa mlekom, kriška crnog hleba, 40 g posne šunke, kriška dinje ili lubenice
Ručak: goveđa supa, 60 g dinstane juneće šnicle, prilog od povrća, salata po izboru začinjena kašičicom maslinovog ulja, kriška crnog hleba
Večera: salata od mesa i povrća (60 g barene piletine ili junetine) i povrće po želji
7. dan
Doručak: malomasni jogurt, kriška crnog hleba, parče belog sira, kriška dinje ili lubenice
Ručak: slatki kupus sa junetinom (60 g mesa), kriška crnog hleba
Večera: par viršli, senf, zelena salata začinjena kašičicom maslinovog ulja
8. dan
Doručak: čaj sa mlekom, parče crnog hleba, 30 g pilećih prsa, kriška dinje ili lubenice
Ručak: supa od povrća, 60 g kuvane govedine, pire krompir, salata po izboru začinjena kašičicom maslinovog ulja
Večera: ½ kobasice, senf, kriška crnog hleba
9. dan
Doručak: šoljica zelenog čaja, kriška crnog hleba, kašičica putera, kašičica meda, kriška dinje ili lubenice
Ručak: bistra supa, pečena riba, bareni spanać, kriška crnog hleba
Večera: salata od mesa (govedina 60 g), kuvan krompir, šargarepa, kašičica ulja
10. dan
Doručak: malomasni jogurt, kriška belog sira, kriška crnog hleba, kriška dinje ili lubenice
Ručak: bistra goveđa supa, 60 g dinstane juneće šnicle, baren karfiol, barena šargarepa, kriška crnog hleba
Večera: makaroni sa sirom, zelena salata prelivena kašičicom maslinovog ulja
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.