Saveti psihoterapeuta

HITNO PROMENITE OVA 3 OBRASCA PONAŠANJA: Onda će vam ceo svet biti pod nogama!

Autor Nataša Petrović

Psihoterapeut otkriva tri vrste destruktivnog ponašanja koje nas sprečavaju da uživamo u životu!

Ejmi Morin je psihoterapeut, trener mentalne snage i autorka knjiga o mentalnoj snazi, a njen govoro na TEDx iz 2015. godine jedan je od najpopularnijih svih vremena.

Ona tvrdi da svako može da izgradi mentalnu snagu, samo je važno da zna kako, a u vezi sa tim, izvdojila je tri obrasca ponašanja koja nas sprečavaju da uživamo u životu i postignemo sve ono što želimo.

1. Nezdrava uverenja o sebi

"Imamo sklonost da sažaljevamo sebe. I dok je OK je da budemo tužni kada se desi nešto loše, samosažaljevanje je više od toga. To je kada počnete da preuveličavate svoju tugu, da razmišljate 'zašto se loše stvari uvek dešavaju meni', 'ne bi trebalo da se suočavam sa ovim'. Takav način razmišljanja vas drži u mestu, fokusirani ste na problem, sprečava vas da nađete rešenje. Čak i kada nema rešenja, uvek možete da preduzmete nešto kako biste poboljšali svoj ili nečiji život. Ali ne možete to da uradite dok vodite sopstveni 'skup samosažaljevanja'", poručila je Morin.

2. Nezdrava uverenja o drugima

"Mislimo da drugi ljudi mogu da nas kontrolišu i dajemo im svu moć. Ali kao odrasli ljudi, zapravo imamo vrlo malo stvari koje moramo da uradimo. Kada kažete 'moram da radim do kasno', vi predajete moć drugome. Da, možda će biti posledica ukoliko to odbijete, ali ipak postoji izbor. Ili kada kažete 'moja svekrva me izluđuje', svu moć dajete njoj. Možda nije najbolja osoba na planeti, ali na vama je kako odgovarate na njeno ponašanje, jer vi imate moć".

3. Nezdrava uverenja o svetu

Morin kaže da svi imamo mišljenje kao da nam svet nešto duguje. Mislimo da, ako uložimo dosta truda, zaslužujemo uspeh.

"Ali očekivanje uspeha kao svojevrsne kosmičke nagrade, samo će dovesti do razočaranja", tvrdi ona.

"Znam da je teško rešiti se loših mentalnih navika i nezdravih uverenja koja imamo, ali ne možete sebi da priuštite da ih se ne rešite jer pre ili kasnije, doći će period u životu kada će vam trebati mentalna snaga".

Poslušajte celu njenu priču:

Mentalna snaga (MAGAZIn)
Izvor: Youtube/TEDx Talks

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.