Pravi ili "lažan" med

PROVERITE DA LI STE PREVARENI: Kako da znate da li ste kupili pravi, čist med

Autor Nataša Petrović

Med je zdrav, pun minerala i nutrijenata, ali da bi telo imalo maksimalnu korist, važno je da je med čist. Evo kako da to proverite.

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

U med se neretko dodaju različiti rastvori glukoze, fruktozni sirup i drugi sastojci, o kojima kupci nemaju pojma. Jer, ne možete prosto da vidite da je nešto dodato u med. Ali, srećom, postoje vrlo jednostavni načini da proverite da li ste kupili čist med.

Test palcem

Stavite malu količinu meda na nokat palca i obratite pažnju da li se brz razliva okolo, kao tečnost. Ako se razliva, najverovatnije je da nije reč o čistom medu. Čist med je prilično gust i ne može tako brzo da se razlije.

Test vodom

Uzmite kašičicu meda i sipajte je u čašu punu vode. Ako u medu ima dodataka, on će se brzo rastvoriti u vodi, dok čist med ima gušću strukturu i jednostavno će pasti na dno čaše, neće se odmah rastvoriti.

Sličan test možete da izvedete i čistom belom krpom – krpa neće moći da upije čist med, niti će on ostaviti fleke.

Test plamenom

Možda to niste znali, ali čist med je lako zapaljiv. Ukoliko se odlučite za ovu vrstu testa, budite veoma, veoma oprezni i preduzmite mere predostrožnosti. Uzmite šibicu i umočite je u med, a zatim pokušajte da je zapalite. Ukoliko se zapali, reč je o čistom medu, ako ne – najverovatnije ima dodatne sastojke koji su imaju određenu vlažnost.

Test sirćetom

Pomešajte kašiku meda sa dve-tri kapi sirćeta. Ukoliko se ova mešavina zapeni, velike su šanse da nije reč o pravom odnosno čistom medu.

Test toplotom

Kada zagrejete čist med, on će se brzo karamelizovati i neće postati penušav. U slučaju da u njemu ima dodataka, neće se karamelizovati na toploti i počeće da se stvaraju mehurići i pena prilikom grejanja.

Osim ovih testova koje možete da sprovedete kada kupite med, postoji i nešto na šta možete da obratite pažnju prilikom kupovine meda. Čist med je gust i kada ga uzmete kašičicom ili nakrenete posudu, pada u mlazu. Ima mekanu teksturu i nikada se ne razdvaja u više slojeva.

Kada je reč o ukusu, sirov odnosno čist med u ustima ostavlja osećaj blagog peckanja ili golicanja.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi