O pozitivnim i zdravim svojstvima meda zna se oduvek. Najčešće se uzima ujutru, nezaobilazan dodatak toplim napicima, aktivni učesnik zdrave ishrane, najbolji prijatelj naše kože i kose...

Blagotvorni utucaji meda po naše zdravlje su brojni.  Jedna od najčešćih saveta jeste da umesto belog šećera, u svakodnevnoj ishrani, koristimo prirodne zaslađivače, kao što su med, ali i žuti šećer, melasu ili javorov sirup. 

Dejstvo po zdravlje će vas pozitivno iznenaditi. Unećete istu količinu antioksidanata kao da svakog dana pojedete šaku koštunjavog ili bobičastog voća.Med tamnije boje (na primer, od heljde) ima značajno više polifenola od svetlog meda (livadskog).

Šta su polifenoli?

Polifenoli su najmoćniji prirodni antioksidansi, čije se blagodeti po zdravlje čoveka kontinuirano ispituju i otkrivaju. Onu igraju ključnu ulogu u održavanju našeg zdravlja i vitalnosti, i imaju višestruke benefite: čuvaju lepotu i mladalački izgled kože, usporavaju starenje i značajno jačaju imunitet organizma.

Med predstavlja jedinstven spoj hranljive materije koja je u isto vreme i hrana ali i lek. Njegovim redovnik korišćenjem osnažićemo telo koje će tako mnogo bolje podnositi fizičke i umene napore.

Ipak, ni sa uzimanjem meda, kao sa bilo čim drugim, ne smemo da preterujemo. 

Preporučene doze meda su od 60 do 100 grama 3-4 puta u toku dana za odrasle, i od 30 do 50 grama podeljene u 3-4 doze u toku dana za decu.

Ali, i pored toga što je med sam po sebi jak i nutritivan, još bolja svojstva će dobiti ako mu dodamo neke od prirodnih biljaka ili začina. Jedan od najpoznatijih začina koji čuda pravi u kombinaciji sa medom je cimet.

Anketa

Jedete li med?

Na primer, istraživanje iz 2011. godine kaže da sam med, ukoliko ga zamenimo umesto belog šećera, može da spreči dobitak na težini, kao i da smanji apetit.

Nešto kasnije istraživanje, ono iz 2007. kaže nam da med u kombinaciji sa nekim od sastojaka cimenta povećava temperaturu u organizmu i tako dovodi do gubitka kilograma.

Naši stručnjaci takođe navode prednosti korišćenja meda i cimeta zajedno:

"Kombinacija meda i cimeta se koriste od davnina, a postoje veoma dobri razlozi zašto je i u doba "super hrane" ova mešavina zadržala svoju popularnost. Cimet sadrži polifenole, brojne minerale, kao što su kalcijum, gvožđe, mangan, zatim vitamin C i vitamin K. Svi ovi mikronutrijenti deluju sinergistički sa fitonutrijentima meda ostvarajući na taj način izuzetno dejstvo na naš organizam", objašnjava dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija.

Nutricionistkinja još  dodaje da uz dodatak meda zadovoljavamo želju za slatkim i apetit ostaje pod kontrolom.

Ako redovno uzimate kašičicu meda sa cimetom lakše ćete održavati balansiranu ishranu, a žudnja za brzom hranom, slatkišima i grickalicama vremenom će se izgubiti. Preporuka je da med bude sirov, a cimet cejlonski", kaže ona.

Spoj cimeta i meda veruje se da pomaže i kod sledećih problema:

* Leči akne, ispucale usne i ostale brojne kožne probleme

* Ublažava alergijske simptome

* Deluje pozitivno na podsticanje probave

* Od ove kombinacije će vaša koža biti blistava, zdrava i bolje nahranjena

* Pomaže u borbi protiv peruti

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.