Vrlo škakljivo...

"MOJOJ DEVOJCI UŽASNO SMRDI IZ USTA I NE ZNAM KAKO DA JOJ KAŽEM": Ovo je najbolje što možete da uradite!

Autor Maja Gašić

Ono što je skoro veći problem od samog neprijatnog mirisa, jeste kako nekome reći da mu se "oseća" iz usta.

Koliko puta vam se dogodilo da se probudite ujutru i brzo prekrivate usta rukom kako partner ne bi osetio vaš zadah?

Helitoza, odnosno zadah iz usta je česta boljka velikog broja ljudi. Nekad je uzrok nehigijena, a vrlo često je loša dentalna higijena - karijesi, hrana koja se i pored redovnog pranja zuba ipak "zaglavila" u takozvanim džepovima, gde truli i uzrokuju neprijatan miris. Nije retko ni da se radi o težem oboljenju, uzrok mogu da budu krajnici, refluks želudačnog sfinktera, oboljenja jetre, pljuvačnih žljezda, povrede, karijesi, gangrene, plućna oboljenja, a poznato je i da dijebetičari i osobe sa epilepsijom imaju specifičan zadah koji podseća na miris acetona i sirćeta.

Jutranji zadah je pak, sasvim normalna pojava, a razlog je vrlo logičan - kada spavate, usta se isušuju, a kada se osuše, bakterije koje proizvode neprijatan miris se razmnožavaju u usnoj duplji.

Ono što je najveći problem kod zadaha, jeste kako nekome reći da mu se "oseća" iz usta. Neprijatno je vama, neprijatno je i toj osobi..

U ovakvoj situaciji našao se jedan Britanac (31) koji već šest meseci živi sa devojkom (28)...

"Moja devojka ne shvata da ima zaista loš zadah i ne znam kako da joj kažem. Mnogo voli da me ljubi i to čini čim otvori oči, a smrad je užasan, da mi bukavlno pozli. Ne želim da je povredim, ali ne mogu da se kontrolišem i moram da se odmaknem. Razmišljao sam o tome da razgovaram sa njenim prijateljima i porodicom kako da joj saopštim i šta da joj kažem", kaže ovaj momak koji je savet za svoju muku zatražio od psihologa.

Evo koji odgovor je dobio:

"Zadah bi mogao da bude simptom ozbiljnog zdravstvenog problema, zbog čega je vrlo važno da joj pomognete da ga reši.  Najbezbolnije je da joj to i tako predočite - recite joj da ste zabrinuti za njeno zdravlje, da volite da je ljubite, ali da ste primetili da joj je u dah u poslednje vreme 'drugačiji', da se 'oseća' na nešto neobjašnjivpo. Preporučite joj da za početak ode kod zubara, a potom ako bude bilo potrebe i kod specijaliste kako bi proverila stanje želuca, šećera... i sl". 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.