Savet stručnjaka

NUTRICIONISTKINJA O POSTU U VREME KORONE: Koje namirnice su NAJGORE za imunitet i zašto treba da jedete turšiju

Autor Nataša Petrović

Božićni post je počeo 28. novembra, a nutricionistkinja daje savete o tome kako da ne oslabite imunitet tokom posta.

Izvor: Youtube/Screenshot/Prva

"Post može da bude zdrav ili manje zdrav, u zavisnosti od toga kakve izbore pravimo. Ono što ja vidim kao dva najveća problema u postu je jako veliki unos žitarica koje budu deo svakog obroka, ali nisu žitarice same po sebi problem, nego to što se bira belo brašno i proizvodi od belog brašna, tako da je moj savet hajde da promenimo i da damo prednost celom zrnu žita, heljdi, raži, ječamu, ovsu, to je mnogo zdravije za nas. Drugi problem je nedovoljan unos proteina, pa ljudi naprosto ne znaju kako sada kada ne jedu meso, jaja, mleko i mlečne proizvode, gde su sad ti neki drugi izvori proteina koji su zdravi i dobri. Ja bih rekla mahunarke, to ljudi sa našeg podneblja i vole da jedu, pasulj, grašak, soju. I na primer, jedan dobar savet je ako iskombinujete mahunarke sa semenkama i sa jezgrastim voćem vi dobijete kompletan protein kao da ste jeli meso", rekla je za TV Prva nutricionistkinja Jovana Srejić Ferluga.

Ona kaže da bi bilo dobro pre početka posta konsultovati se sa nutricionistom, a evo i zašto.

"Post može da traje i duže vreme, pa je sada pitanje da li ćete uspeti da unesete dovoljno vitamina B12 koga ima samo u namirnicama životinjskog porekla, kakav je vaš status gvožđa, da li možete se oslanjate samo na biljne izvore, da li će vam trebati suplementacija… Mislim da bi bilo dobro uraditi analizu zdravstvenog stanja i krvne slike, pa tek onda krenuti sa postom uz potrebne suplemente".

Ona ističe da ljudi u Srbiji generalno ne unose dovoljno svežih namirnica, voća i povrća.

"Sigurno pola ručka i pola večere treba da bude povrće, e sad, za doručak možemo da pravimo neke kombinacije sa voćem. Post može da bude dobra prilika da unesemo više omega-3 masnih kiselina, jedući ribu iz hladnih mora, kao što su tuna, losos, haringa, skuša, ali deo posta čak podrazumeva da se isključi i riba iz ishrane, tada su tu čia semenke, laneno seme, orahe, kao izvor ovih kiselina".

Ljudima koji poste nutricionistkinja savetuje da jedu što više voća i povrća, a otkrila je i koje posne namirnice su najgore za imunitet i zdravlje.

"Povrće, voće i jako dobra stvar su raznorazni potaži, supice, samo nemojmo da preterujeo sa belim brašnom i izvorima šećera, voće, povrće i žitarice neka budu folus. Dešava se da ljudi pokušavaju sve one neke namirnice koje nisu posne da nađu u posnoj varijanti, pa imamo posni majonez, kačkavalj, posnu čokoladu… Volela bih da ljudi reše da naprave pauzu od svih tih stvari i da se fokusiraju na voće, povrće, žitarice, biljna mleka, mahuarke. Nemojmo da tražimo zamene jer to uglavnom podrazumeva mnogo hemije, transmasnoća i svega onoga što nam šteti i zdravstveno i sa aspekta telesne težine i obara nam imunitet".

Srejić Ferluga dodaje i da je kiseli kupus odlična namirnica, a evo šta misli o turšiji.

"Kiseli kupus je odlična namirnica i druga turšija može da bude sjajna ako je pripremljena na biološki način, samo so, voda i pritisak, jer se tada sačuva vitamin C i naprave se probiotske bakterije. Tokom posta nema mleka i mlečnih proizvoda, trebaju nam te bakterije, turšija onda može da bude sjajan izvor".

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.