Zdravi saveti

6 GREŠAKA KOJE PRAVIMO SVAKOG DANA: Zbog njih telo nema dovoljno vode, a to može biti opasno za zdravlje!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Sigurno se ovo i vama desilo, iako mislite da sve radite baš kako bi trebalo?

Naša tela sadrže i do 60 odsto vode, i znamo da je hidratacija organizma veoma važna za normalno odvijanje mnogih procesa u njemu.

Voda utiče na zdravlje, težinu, izbacivanje toksina, čak i na raspoloženje i sposobnost učenja i koncentracije. Ali, postoje greške koje pravimo u unošenju vode.

1. Pijemo osam čaša vode dnevno

Jer smo tako negde pročitali, zar ne? Nije količina potrebne vode ista za svakoga. Da biste izračunali koliko je baš vama potrebno u litrima dnevno, pomnožite svoju telesnu težinu u kilogramima sa 0,033.

2. Pijemo vodu čim ustanemo

Tokom spavanja gubimo tečnost, i budimo se žedni, ali ispijanje vode na prazan želudac nije najbolje rešenje. Popijte čašu mleka ili soka od pomorandže, ili najpre nešto "gricnite", organizam će bolje iskoristiti vodu ako ima podlogu hrane.

3. Zaboravljamo na hranu bogatu vodom

I ona se računa u dnevni unos, a većina hrane bogate vodom sadrži i kalijum, veoma važan za pravilno "korišćenje" vode u organizmu.

4. Ne jedemo dovoljno soli

Natrijum podržava ravnotežu tečnosti, i tačno je da je previše soli štetno, ali ne bi trebalo da je ne unosimo uopšte.

5. Ne računamo kafu, čaj i druge napitke

I oni sadrže vodu i ulaze u naš dnevni unos tečnosti.

6. Pijemo vodu posle vežbanja

Ako počnete trening žedni, tako ćete ga i završiti, a to nije dobro za vas. Tokom fizičke aktivnosti gubimo tečnost, pa je važno da popijete vodu i pre treninga, i da "gucnete" i tokom vežbanja. Ne moraju to biti velike količine, važno je da telo ne ostane bez vode oko sat vremena.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.