Stil

ZARAŽENI KORONOM OTKRILI KAKO DA POVRATE ČULO UKUSA? Svi poludeli za trikom s pomorandžom, evo šta kaže nauka

Autor Maja Gašić

Nije baš najjasnije zašto ta kombinacija, ali korisnici mreža kažu da deluje

Izvor: TikTok/screenshot/@chelsiehill_

Najčešći simptom zaraze korona virusom je gubitak čula ukusa i mirisa. Kako oni koji su preležali kovid kažu, osećaj za mirise i ukuse se vraća u roku od nedelju, dve, kod nekoga ranije, kod nekoga kasnije.

Ono što će vam reći izlečeni jeste i da je prilično užasan osećaj kada nemate pojma šta jedete, kada svako jelo ima ukus blata. Zato je na društvenim mrežama planuo novi uvrnuti trend, a koji pomaže da se ubrza proces povratka ovih čula.

Trik sa spaljenom pomorandžom svi testiraju, i dok kod većine deluje, ima i onih koji su prijavljivali da ne "radi".

Čelsi Hil, korisnica TikToka objavila je video koji je pregledan više od dva miliona puta, a u kojem je na plinskoj vatri dobro oprljila pomorandžu, uklonila je izgorelu koru, usitnila voćku i pomešala je sa nekoliko kašika smeđeg šećera. Kada je pojela vruću smesu, vrisnula je od sreće - čulo ukusa se vratilo. Ipak, napomenula je da ovaj trik vrlo verovatno samo kratkotrajno deluje.

Šta kaže nauka?

Otorinolaringolog Džej Pičirilo kaže da ne postoje naučni dokazi da jedenje zagorele pomorandže može da pomogne, već se po njemu verovatno radi o tome da su se korisnici društvenih mreža već oporavljali od kovida i čula su im se polako vraćala u trenutku kada su testirali trik.

"Tradicionalna medicina zapravo nema odgovor na anosmiju povezanu s kovidom. Jednostavno nemamo lekove ili tretmane koji deluju pa na internetu možete pronaći mnoštvo alternativnih tretmana", objasnio je Pičirilo. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.