Džef Bejker, profesionalni kuvar "specijalizovan" za roštilj, otkrio je koje kuhinjske greške većina ljudi pravi s kobasicama, bilo da ih sprema na roštilju ili u tiganju.
Za svaku od njih dao je i rešenje, tako da vam se više nikada ne ponovi da kobasice prskaju, pucaju ili budu suve!
1. Hladne kobasice
Nikada ih ne pržite hladne, uvek ih izvadite iz frižidera najmanje 20 minuta pre nego što ćete ih spremati, kako bi bile na sobnoj temperaturi. Pročitajte i koje su najopasnije greške u pripremi mesa!
2. Vreo tiganj
Ne padajte u iskušenje da pregrejete tiganj! Kobasice se peku na srednjoj vatri, a tiganj stavite najpre na nižu kako bi se ravnomerno i polako zagrejao, pa onda na srednju.
3. Prženje "na suvo"
Kobasice će pustiti malo masnoće, ali će pre toga možda zagoreti. Uvek stavite bar malo ulja, i obrišite višak papirnim ubrusom. Pročitajte koje ulje nikada ne bi trebalo da koristite za kuvanje!
4. Pretrpan tiganj
Kobasice bi trebalo da imaju mesta u tiganju i da se međusobno ne dodiruju. Dajte im dovoljno prostora i na srednjoj vatri ćete za deset do 12 minuta imati ukusne, reš kobasice!
5. Služenje odmah
Kobasicama, kao i pečenom mesu, potrebno je odmaranje pre serviranja. Ostavite ih pet do deset minuta, kako bi bile sočne.
6. "Bockanje" viljuškom
Ni slučajno nemojte kobasice pre služenja seći ili bockati viljuškom, upozorava on i navodi da je ovo najčešća greška. Ako to uradite svi sokovi će iscuriti iz njih, biće suve i "gumenaste".
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.