Kada ste prehlađeni - uzmite med, kažu naše bake. Kada vas boli stomak - med je lek. Univerezalni preparat za mnoge bolesti omiljeni je u narodu, ali pitanje koliko je onaj koji kupujemo u radnjama i na pijaci zapravo "pravi".
Da li nas prodavci prevare kada nam prodaju slatki nektar? Kako da znamo da onaj koji uzimamo ima lekovita svojstva, nasuprot "lažnom" koji je čist šećer?
Odgovor na ovo pitanje dao je šef katedre za biologiju na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu Zoran Stanimirović, koji je gostujući na RTS-u demonstrirao kako da proverite da li ste kupili "pravi" ili "falsifikat".
Sve što vam je potrebno jesu, sveća, kašičica i, naravno, med.
Zahvatite med kašikom i zagrevajte ga na plamenu sveće. Med će proključati, ali ono što ne sme da se desi kod "pravog"; jeste da se karamelizuje i da počne da miriše na šerbet, objasnio je profesor.
Najvažnija karakteristika meda jeste kristalizacija, a ono što pravi razliku između "pravog" i "lažnog" jeste mesto gde će seovaj proces odviti. Pravi med je kristalisan po celoj tegli, a kod falsifikata to ide po dnu.
Takođe, kada uzmete pravi med, namotate ga na kašiku i stavite u vodu, teško se skida sa kašike. Kada ga skinete mehanički, on pada na dno i ne rastvara se odmah kao što je to slučaj sa falsifikatom.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.