Bez obzira što je držite u frižideru, hrana se lako može pokvariti ako je ne čuvate pravilno. Ono što sledi jeste pojava buđi, rasadnika bakterija i izvora neprijatnih mirisa. Da biste izbegli ovu katastrofalnu grešku, saznajte koja hrana se na koji način čuva...
Kobasice i sir je najbolje umotati u deblji papir ili čuvati u staklenoj posudi. Narezani sirevi čuvaju se zamotani u foliju, hermetički zatvoreni u staklenu posudu ili na drvenoj podlozi pod staklenim zvonom.
Hranu jakog mirisa umotajte u nekoliko slojeva papira, tako da svojim mirisom ne kontaminira ceo frižider.
Generalno, folija je dobar način za čuvanje hrane jer joj omogućava da diše i održava svežinu, ovo posebno važi za pite i sendviče. Pored toga, stabljike celera možete umotati u foliju, kao i svež kupus, brokoli, karfiol...
Najbolje je ne čuvati ništa u metalnim limenkama, već sve prebaciti u staklene posude. Vezane plastične kese takođe nisu dobre za skladištenje.
Povrće i voće morate izvaditi iz plastičnih kesa u kojima ste ih kupili, oprati, osušiti i staviti u frižider. Držite ih u otvorenoj činiji jer im je potreban pristup vazduhu.
Neke namirnice je najbolje držati podalje jedna od druge, naročito oni koji jako mirišu i dobro upijaju mirise.
Ovo su "loše komšije":
* sir - voće, povrće
* dimljeno meso, mesne poslastice - sir
* kobasice - voće, povrće
* krompir, šargarepa, kupus - voće
* citrusi - banane
* riba - salate, hleb, grožđe
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.