Stil

UBIJATE PAUKOVE PO KUĆI? POD HITNO PRESTANITE! I ne slutite koliko su vam zapravo korisni!

Autor Nataša Petrović

Postoji jako važan razlog zašto ne treba da ubijate paukove koje "ulovite" kod kuće!

Kada vidimo pauka u kući, prva reakcija je da ga ubijemo. Prizor ovo insekta u domu zaista nije prijatan, posebno ako se plašite ovih insekata, ali u našim krajevima, srećom, nema nekih otrovnih vrsta.

S obzirom na to da nisu otrovni, naučnici savetuju da ih ne ubijate, a imaju i veoma dobar razlog za to! Naime, kažu da pauci imaju veoma važnu ulogu u prirodi i unutrašnjem ekosistemu, a u kući vam mogu biti korisni jer će umesto vas ukloniti druge štetočine.

Interestantan podatak koji su izneli naučnici iz Severne Karoline nakon istraživanja na oko 50 domova je da paukova imaju u bukvalno svakoj kući! Oni se najčešće nalaze u nekim uglovima gde pletu mrežu i vrebaju plen, odnosno štetočine i insekte koji prenose bolesti.

Osim toga što će vama biti od koristi da vam "očisti" kuću od drugih insekata, naučnik Martin Nifeler ističe da i ovi insekti imaju važnu ulogu u održavanju prirodne ravnoteže. Drugim rečima, što više ubijate paukove, njihov broj se smanjuje, a time se povećava broj onih insekata kojima bi se paukovi inače hranili, a koji su mnogo štetniji i opasniji.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi