Stil

U 1 SLUČAJU JE SEDENJE NAJOPASNIJE, A U ODREĐENOJ SITUACIJI DOBRO UTIČE NA ZDRAVLJE: Nije svejedno kako ni zašto sedite!

Autor Nataša Petrović

Sedenje nije zdravo, a u ovom slučaju je najgore!

Dugo sedenje je loše po vaše telo i zdravlje. Višesatno sedenje dovod do viška kilograma, bolova u vratu i ramenima, lošijeg mentalnog zdravlja, lošijeg spavanja, kao i hroničnih stanja.

Ali, prema novim studijama koje je analizirala kineziolog dr Vuju Suej, postoje razlike između različitih položaja sedenja i neki su ipak bolji od drugih.

Važan je kontekst

Analiza studija fokusirana je na kontekst višesatnog sedenja, posebno kada je reč o "navikama koje su povezane sa lošijim blagostanjem". Drugim rečima, naučnici su se fokusirali na to kako način sedenja utiče na naš osećaj blagostanja i kako to utiče na opšte zdravlje.

Najbolje sedenje

Naučnici kažu da je sedenje povezano sa većim zadovoljstvom i boljim zdravljem kada ljudi sede sa drugima radi druženja i razgovora ili rade nešto drugo što je produktivno.

"Vreme provedeno sedeći, u druženju ili sviranju instrumenta, čitanju pozitivnih afirmacija, uticaće pozitivno na naše zdravlje", kažu naučnici nakon studije.

Najgore sedenje

Rezultati ove studije su pokazali da je sedenje najgore po naše zdravlje kada gledamo televiziju ili igramo kompjuterske igrice. Tada ćemo se, kažu stručnjaci, osećati lošije u smislu blagostanja, što će imati uticaj i na zdravlje.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi