Ishrana

OVE NAMIRNICE SVI JEDEMO ZAJEDNO, A TO STVARA OGROMNE PROBLEME: Za 1 stvar svi potpuno pogrešno mislimo da je zdrava!

Autor Nataša Petrović

Sigurno i vi imate namirnice koje obožavate da jedete zajedno, ali loša vest je da kombinacije namirnica koje volimo nisu uvek i dobre za zdravlje.

Neke namirnice trebalo bi jesti odvojeno od drugih jer se teško vare, a loše kombinacije hrane mogu da dovedu do bola u stomaku, nadutosti, umora, stvaranja gasova i neprijatnosti u stomaku. Ako duži vremenski period jedete zajedno namirnice koje ne bi trebalo kombinovati, mogu da se jave osipi, hronični problemi sa varenjem, ali i neprijatan zadah.

Evo nekih namirnica koje svi kombinujemo, a nikako ne bi trebalo.

Dve proteinske namirnice

Na primer, jaja i slanina su nekima nerazdvojan dvojac za doruačk, ali ta kombinacija nije preporučljiva. Obe namirnice su bogate proteinima i "pašće" teško na stomak. I slanina i jaja se dugo vare, a stručnjaci savetuju da najpre unesete neki laganiji protein, pa onda meso.

Citrusno voće i mleko

Mleko se duže vari u organizmu, a ukoliko uz to unesete i limun ili neko drugo citrusno voće, dolazi do koagulacije mleka, što može da dovede do stvaranja gasova i gorušice.

Mleko i banana

Kombinacija mleka i banane je teška i dugo se vari, a do to dugotrajno varenje traje, vi ćete biti veoma umorni. Ukoliko baš volite da pravite šejkove sa mlekom i bananom, savet je da dodate prstohvat cimeta ili muskatnog oraščića, kako biste pospešili varenje.

Voće uz ili posle obroka

Voće se lako vari u stomaku, dok obrok koji se unosi zahteva više vremena za varenje. U periodu dok se obrok vari, i voće se zadržava u stomaku i počinje da fermentiše. Da biste to izbegli, nemojte jesti voće uz obrok niti odmah nakon obroka, kao što mnogi od nas rade misleći da je zdravo na ovaj način se zasladiti posle ručka, recimo.

Sir i hladni napici

Volite da uz parče pice popijete i neki hladni napitak? Možda vam je ta kombinacija ukusna, ali nije dobra za zdravlje! Stručnjaci svetuju da uz bilo koju vrstu sira izbegavate da pijete hladne napitke jer otežavaju apsorpciju, što može da dovede do bolova u stomaku.

(MONDO)