Stil

KAKO JESTI SLATKO A NE UGOJITI SE? RUŠKA JAKIĆ OTKRILA TAJNU: Baka me je naučila i to je čista istina!

Autor Maja Gašić

Vrlo je jednostavno, svako može da primeni!

Izvor: TV PInk/screenshot

Pandemija korona virusa traje više od godinu dana, mnogi su kancelarije zamenili dnevnim boravkom, manje se kreću, a i po sopstvenom priznanju više jedu.

Kako odoleti napadima gladi, bila je jedna od tema u današnjoj emisiji "Magazin In" Sanje Marinković, a u kojoj su gostovale pevačice Kaja Ostojić, Anabela, Mira Kosovka, glumica Anja Mit, TV lice Ruška Jakić, a specijalna gošća bila je lajfkouč Aleksandra Ubović.

"Postoje dve vrste gladi, telesna i emocionalna. Ova druga se javlja u toku dana, noći i nema veze da li si sit ili nisi, i direktno je povezana sa tim kako se osećamo. Posežemo za hranom bez kontakta sa našim telom, ne primamo signale koje nam šalje, da li je reč da smo uznemireni, besni, ljuti, tužni... Sve to tumačimo kao glad", objasnila je Aleksandra.

Zašto kada smo tužni najčešće posežemo za slatkim, Ubovićka je objasnila da je reč o potrebi za kontaktom, ljubavlju. Ne mora nužno da se radi o partneru suprotnog pola, može to biti prijatelj, brat, sestra, neko ko nam pruža ljubav i podršku. Uz slatkiše se osećamo bolje, a hormoni koji se luče kada ih jedemo su isti oni koji se proizvode kada smo emotivno zadovoljni. 

Gošće su govorile o svojim problemima sa kilažom i kako ih prevazilaze, a poznato TV lice, voditeljka Ruška Jakić, otkrila je svoju tajnu vitke linije.

"Sve ide iz glave. Mene je moja baka naučila: 'Pitaj svoje telo šta mu treba'. To je ključna stvar. Kada mi se jede slatko, ja jedem slatko, kada mi se jede slano, pojedem. Ali, nikad posle nemoj da kažeš 'jao što sam pojela ovo, ugojiću se'. Onda šalješ pogrešnu poruku mozgu da se osećaš krivim. Treba da kažeš: 'Što mi je ovo prijalo', objasnila je Jakićeva, sa čim se apsolutno složila Aleksandra i objasnila zašto to tako deluje: 

"Najveći problem sa krivicom jeste što traži kaznu. Odmah se kažnjavamo tako što jedemo dodatno, po principu 'ako sam već jela, e sad ću da se uništim'", objasnila je Ubovićka.

Strah, ljutnju i tugu najčešće potiskujemo hranom, a ako želimo da zaustavimo "napade gladi", prvi korak jeste da popijemo čašu vode, zastanemo i razmislimo da li smo zaista gladni, zaključila je Ubovićka.

Tagovi