Oduševiće vas!

KAKO DA UŠTEDITE 1.800 EVRA DO KRAJA GODINE: Trik iz filma zaludeo planetu, počnite odmah i budite uporni

Autor Maja Gašić

Fora koja provereno deluje, o čemu je za MONDO pričala jedna Beograđanka.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U današnje vreme veoma je teško preživeti samo sa jednom platom, a kamoli uštedeti, pogotovo ako živite u višečlanoj porodici.  Ipak, jednoj mami iz Beograda to polazi za rukom, a ne koristi popularni trik sa kovertama koji je nedavno zapalio mreže. 

Magdalena I. (47) nam je otkrila kako i ona i suprug uspevaju da samo sa jednom platom namire sve potrebe svoja tri sina i svakog meseca ostave oko 150 evra sa strane. Ovo je njena ispovest.

"Kada sam upoznala svog budućeg supruga bila sam zaposlena u jednoj građevinskoj firmi koja je u vreme stare Jugoslavije bila zaista uspešna. Međutim, kada sam zatrudnela sa prvim sinom, suprug i ja smo smatrali da je bolje da se posvetim deci i porodici i dala sam otkaz. Od tada živimo samo sa jednom platom i, moram priznati, nije lako", počinje svoju ispovest za MONDO ova veoma ekonomična domaćica. 

Godinu i po dana nakon prvog sina stigao je i drugi, a tri godine kasnije i treći. Iako su imali sreće da naslede stan, pa nisu morali brinu da će ostati bez krova nad glavom, finansijska situacija je postala "nategnuta". Dečaci su rasli, a samim tim i njihove potrebe.

Zdrava i ekonomična ishrana

"Samo da se prehranimo nas petoro svakog meseca nam je potrebno dosta novca, bar 20.000 hiljada. I to da se ne razbacujemo. Ali, i tu sam naučila male cake kako da uštedim. Kada kuvam na primer boraniju sa mesom, uvek stavim više povrća koje je jeftinije nego samog mesa, pa tako je obrok obilan, ali manje košta", kaže Magdalena koja je neke cake "pokupila" od svoje mame. Tako i da je salata pola zdravlja, ali i štednje.

"Uz dosta salate koja je prvenstveno zdrava, obrok je kompletan i zasitan, a što je najvažnije deci i mužu i sebi sam obezbedila dovoljnu količinu zdravih hranljivih materija", ispričala je i otkrila neverovatnu činjenicu, a to je da se na ovaj način uštedi minimum 4.000 dinara mesečno.

Mali trikovi za struju

Stavka za koju uvek mora da se ima novca jesu računi i to je prvo što se plaća na početku meseca, kada legne plata. Kako na račun za infostan ne može mnogo da utiče, na neke druge može. Pa tako struju plaća minimalno, jer izbegava sitne greške koje na kraju meseca dosta koštaju, a kao što su večito upaljena svetla u kupatilu i pranje veša po skupoj struji.

"Naučila sam dečake da uvek gase svetlo kada izlaze iz prostorije. U početku sam morala da im svuda lepim ceduljice sa podsetnikom, a sada to rade i bez razmišljanja. Kako sam uvek budna posle ponoći, bilo da nešto gledam na TV-u ili jedino tad imam vremena da pročitam knjigu, uvek veš perem posle ponoći", kaže i dodaje da joj ovaj metod mesečno uštedi bar 2.000 dinara. 

"Pametni" paketi

Umesto da plaćaju Internet u kući, a kako svi imaju pakete za mobilni telefon sa Internetom, ovu stavku su izbacili. 

"Zašto bismo plaćali Internet za celu kuću, a onda i dodatno svakom ponaosob za mobilni? Iz istog razloga više ne koristimo fiksni telefon. Danas većina paketa za mobilnu telefoniju ima neogranične minute, a optimalan paket za fiksni telefon i Internet košta oko 3.000, pa tako i taj novac komotno ostavljamo po strani", kaže ova "mama na budžetu".

Garderobu ne kupuju brendiranu, jer i sama ne veruje da to donosi kvalitet. Skuplje stvari kupuju na kraju sezone kada su popusti u radnjama i do 70 odsto.

"Srećom, dečaci su skromni i ne traže skupe stvari samo zato što ih drugi imaju. Budući da još uvek rastu, tako im i odeća brzo 'omali', i zaista je glupost bacati pare na skupe stvari. Imam tu sreću da su svi istog pola, pa kada najstariji nešto preraste, to naslede mlađi. Vrlo često se dešava da jedan ne stigne ljudski ni da obuče stvar pet puta a već mu bude mala", ispričala je Magdalena. Naravno, ako je neophodno, uvek se odvoji za kupovinu, ali i o tome se dogovaraju kao porodica, zajedno odlučuju šta je prioritet.

"Bolje da kaplje, nego da curi"

Možda ne glavna, ali veoma značajna stavka u uštedi jeste kućna hemija. M. kaže da je odavno prestala da baca novac na "popularne" i skupe proizvode.

"Ranije sam kupovala 'supersredstva' za odmašćivanje rerni, šporeta i sl, a uvek bi se na kraju ispostavilo da problem najpre reši obično sirće. Tako sam i rešila hemiju kupujem u onim 'jeftinim' radnjama - razlika u ceni je neverovatna. Evo, sami izračunajte, tečnost za pranje sudova je tamo 60 dinara, a u supermarketima duplo skuplji. Kada se izračuna koliko potrošim jednog i drugog, ispostavi se da se svakako ovaj jeftiniji više isplati", kaže Magdalena.

Kada se tome pridodaju i druga sredstva za higijenu, toalet papir, ubrusi (koji su mnogo jeftiniji na pijaci) i sl, lako se dodatno uštedi dodatnih 1.000 u toku meseca.

Genijalna fora iz filma

M. je otkrila i jednu super foru koju su "pokupili" u jednom filmu, a koja im pomaže da svakog meseca dvoje po 7.500 dinara po strani. 

"Dogovorili smo se da svakog dana svako od nas ubaci po 50 dinara u kasicu-prasicu. Budući da nas je petoro, to znači da svakodnevno odvojimo 250 dinara. Pedeset dinara nije mnogo ni za koga, i 250 dinara se ne čini nekom štednjom, ali kada to pomnožite sa brojem dana u mesecu, ispostavi se da svakog meseca uštedimo više od 60 evra bez imalo muke", ispričala je i dodala da kada se na to sabere ušteda na hrani, internetu i struji, svakog meseca im polazi za rukom da uštede oko 150 evra.

Ova mama otkriva i da pare koje preko godine uštede uvek utroše na neko porodično putovanje.

"Shvatili smo da je to jedini način da vidimo Pariz, Veneciju, Berlin... Zato i nikome ne pada teško da se suzdrži od rasipanja. Znamo da ćemo na leto ili zimu putovati i to nas baš motiviše", zaključuje ova 47-godišnja mama.