Danas je Veliki petak, dana kada se po pravoslavnim običajima u većini srpskih domaćinstava farbaju jaja. Prvo obojeno jaje, crveno, naziva se čuvarkućom i njegov zadatak je da štiti dom i porodicu od svega negativnog tokom cele godine.
Pored farbanja u lukovini, krep papirom, penom za brijanje, dekupaž tehnike sa salvetama, u sokovima, zlatnih i srebrnih jaja, jedna od najatraktivnijih tehnika jeste bojenje uskršnjih jaja u vinu i sa jednim neočekivanim sastojkom koji im daje svetlucavost.
Evo šta vam je potrebno:
- 500 ml belog vina (najjeftinije)
- 100 g šećera
- boja za kolače u prahu
U šerpicu sipati vino i šećer. Dodati boju u prahu i dobro promešati. Staviti jaja u mešavinu. Staviti na vatru, a kada vino proključa, samnjiti temperaturu i staviti da se jaja kuvaju još otprilike osam minuta. Isključiti vatru i ostaviti jaja u vinu otprilike 12 sati. Vaditi na papirnati ubrus i ostaviti da se osuše.
Ako želite da budu još sjajnija i dekorativnija, možete na njih naneti malo lepka i posuti ih svetlucavim prahom.
Ova tehnika je izuzetno uredna, nećete uprljati i obojite prste, a ako se kojim slučajem to i desi, saznajte i kako da uklonite boju.