Saveti

KAKO DA PREKINEMO POST, A DA NE NAPRAVIMO HAOS U STOMAKU? Nutricionistkinja objasnila - ovi brojevi su KLJUČNI

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Saveti nutricionistkinje za prekid posta, dobro zapamtite ove brojke!

Veliki Vaskršnji post se završio i sada se većina nas vraća ishrani kakvu je praktikovala ranije. Ako ne pazite, moguće je da ćete opteretiti želudac i imati neprijatne simptome kao što su nadutost, gasovi ili čak bolovi u stomaku.

Nutricionistkinja Vendi Lopez kaže da klijentima koji upražnjavaju post, autofagiju ili veoma restriktivne dijete, savetuje da koriste "skalu gladi" kada iz tih režima izlaze i vraćaju se uobičajenoj ishrani.

Kako ne biste pretovarili stomak nakon višenedeljnog posta, Lopezova savetuje da napravite svoju "skalu gladi".

Ona izgleda ovako:

  1. Glad koja dovodi do slabosti i vrtoglavice - kad "umiremo" od gladi
  2. Glad uz razdražljivost, krčanje stomaka i osećaj niskog nivoa energije
  3. Glad koju osećamo uoči obroka koji je već pred nama
  4. Glad koja nam govori "mogli bismo nešto da jedemo sada"
  5. Neutralno - nismo ni gladni, ni siti
  6. Blagi osećaj sitosti, imamo "mesta" za još jednu porciju ili nešto slatko
  7. Potpuni osećaj sitosti
  8. Preteran osećaj sitosti, uz neprijatnost u stomaku
  9. Baš preteran osećaj sitosti, otkopčavamo pantalone
  10. Prejedanje - osećamo bol u stomaku i mučninu

U idealnim uslovima, Lopezova navodi da bi trebalo da počnemo obrok kada se nalazimo između brojeva tri i četiri na skali, a da završimo obrok kada smo na šestici ili sedmici.

"Ovo nije savršena formula za svakoga, jer smo svi različiti i normalno je da ćemo ponekad biti i na broju dva ili devet, jer nismo stigli da jedemo i onda smo pretovarili stomak. Važno je samo da vodimo računa i svesno razmišljamo o ovim brojevima, jer će blagotvorno uticati na varenje. Slobodno preko dana zapisujte na kojim ste brojkama i ubrzo ćete identifikovati obrazac po kojem vam glad dolazi u tačno vreme i jedete tačno dok ne budete siti, ni manje, ni više", rekla je ona.

(MONDO)