Fantastične!

RASTU NA SVAKOM KORAKU U SRBIJI I NEMA ŠTA NE LEČE: Slatke bobice su krcate vitaminima, snižavaju holesterol i tope salo

Autor Maja Gašić

Bobice koje smo jeli u detinjstvu su neverovatno korisne za zdravlje.

Izvor: YouTubeScrenshot/Kinesiology College

Gotovo da nema deteta koje nije volelo da u detinjstvu bere i jede bobice duda, poznate i pod nazivom dudinje, pa čak i kad su nezrele i pomalo kise. Vremenom, ova magično slatke bobice našle su svoju primenu u kulinarstvu, pa se tako od njih može pripremati zimnica, s koriste se u pripremi deserata, za sokove i smutije...

Ime dud je dugo vremena povezivano sa svilom, jer upravo na listovima ovog drveta žive svilene bube (i njima se hrane). I mada su uvek bile najpopularnjije crne i bele dudinje, ne treba zaboraviti da postoje i dudovi ružičaste, ljubičaste, tamnosmeđe boje. Ove bobice su duguljaste, po strukturi slične kupini ili malini, ali sa daleko manjim manjim semenkama i izuzetno su slatke kada sazru.

Bobice duda su jedan od najboljih izvora gvožđa, pa se svakako savetuje da se uključe u ishranu. Osim toga, dudinje sadrže snažni antioksidans - resveratrol. Potpomažu gubitak težine, smanjuju taloženje glukoze u mastima. Voćkice su bogate vitaminima B, folatima koji podržavaju zdravlje krvnih sudova i karotenom koji je dobar za vid.

Dud pomaže u snižavanju holesterola, jača imuni sistem, pomaže u normalizaciji gastrointestinalnog trakta i poboljšava metabolizam. Bobice duda povećavaju hemoglobin, snabdevaju telo jodom i doprinose regulaciji metabolizma masti i akni.