Proverite!

OVO ĆE ZNATI SAMO PRAVI MAČKARI: Veterinari otkrili 7 najčešćih zabluda zbog kojih se ne starate dobro o svom ljubimcu

Autor Maja Gašić

Česte teorije u koje mnogi veruju o mačkama zapravo ih čine lošim vlasnicima.

Uz mačke se, možda mnogo više nego uz druge životinje, vezuju brojni mitovi i zablude. Nažalost, neki od njih mogu da nanesu štetu ovim krznastim ljubimcima. Britanski veterinarski portal "Blue Cross" razotkrio je neke od njih.

Crne mačke donose nesreću

U mnogim zemljama crne mačke smatraju se vesnikom nesreće. Zbog toga mnogi izbegavaju da udome crno mače. Britanski veterinari podsećaju da nema razloga za ovo sujeverje. Naprotiv, u nekim zemljama su crne mačke vesnici dobrih događaja i pozitivnih vesti. Na primer, u Škotskoj takve životinje predviđaju bogatstvo.

Sve mačke se plaše vode

Ovo je zapravo jedna od najrasprostranjenijih neistina, podsećaju veterinari. Razlog zbog kojeg mnoge mačke ne vole kupanje i vodu jeste taj što se njihovo krzno sporo suši. Mokra mačka se oseća veoma neprijatno. Međutim, ovaj kućni ljubimac se može, ako je potrebno, veoma lako naviknuti na vodu.

Mačke se uvek dočekaju na noge 

Refleksi i anatomska svojstva mačaka zaista pomažu im da se dočekaju na noge kada  padnu sa visine. Ali ne bi trebalo da se oslanjate na ovu teoriju - veterinari stalno moraju da leče životinje koje su ozbiljno povređene prilikom pada sa prozora ili sa drveća. Stručnjaci savetuju da uvek paze da mačke ne iskaču kroz otvoren prozor.

Mačke vide i u potpunom mraku

Mačke imaju odličan noćni vid. Ali u potpunom mraku, mačke su primorane da se orijentišu uz pšomoć drugih čula, isto kao i ljudi. 

Mačke su isključivo noćne životinje

Po prirodi, mačke više vole sumrak i zoru - najpogodnije vreme za njihove navike u lovu. U isto vreme, kažu veterinari, mačka se može da se nauči na svakodnevnu rutinu svog vlasnika. 

Mačke treba da se hrane kravljim mlekom

U većini slučajeva ovaj proizvod je beskoristan, pa čak i štetan za odrasle mačke koje starenjem gube sposobnost apsorpcije laktoze. Za mačiće, kravlje mleko je takođe slabo prilagođeno - po sastavu se veoma razlikuje od mačjeg mleka.

Mačke ne vole ljude i druge životinje

Generalno, mačke više vole nezavisnost. Međutim, kućne mačke, podsećaju veterinari, razvijaju snažnu naklonost prema svojim vlasnicima. One se takođe mogu istrenirati da žive sa psima i drugim životinjama. 

Tagovi