Pažljivo pročitajte

NISTE SVESNI ŠTA GEL LAKOVI RADE VAŠEM TELU: Reči dr Adamovića ćete zapamtiti za ceo život

Autor Maja Gašić

Kada čujete šta doktor kaže o njima, odmah ćete odustati od tretmana.

Da li danas popularni gel lakovi mogu da oštete ne samo nokat, već i izazovu ozbiljnije zdravstvene tegobe?

Medicinska studija iz 2009. godine pokazala je da su žene koje su nokte na rukama preterano izlagale UV lampama dijagnostikovan tumor kože na rukama. Sada se zna da zraci UV lampi kroz pore mogu da oštete DNK i da dovedu do prevremenog starenja i povećaju rizik od kancera.

O tome koliko naizgled naivni kozmetički tretmani, kao što je ovaj, mogu da nam naškode našem zdravlju, u govorio je dr Aleksandar Adamović, direktor Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti.

"Nokti su proizvod kože. To je deo koji treba negovati, ali danas možete da vidite da se dosta koriste lakovi, gel lakovi, stružu se nokti, stanjuje se nokatna ploča, zbog čega će živi deo nokta uvek rasti na jedan drugi način. Ne znam šta sve ti lakovi sadrže, koje sve supstance, ali definitivno, a to vidimo u praksi, oni oštećuju nokat, pa oni više ne rastu pravilno. Vrlo često se pojavljuju i gljivice na noktima koji su bili tako obrađivani", ističe dr Adamović u Jutarnjem programu RTS-a i dodaje da ima se veoma često dolaze pacijenti sa baš takvim problemima.

Dr Adamović se osvrnuo i na gorepomenutu studiju, pa objasnio kako UV lampe koje se koriste prilikom ovih tretmana deluju.

"Znamo šta rade UV zraci, dobri su u određenoj količini. To je je količina energije koja dolazi na našu kožu. Ako nije kontrolisana onda će uraditi ono što su naveli u studiji, da ošteti DNK, pa to nije više normalna ćelija, već postaje maligna i da se napravi neki od malignih tumora. Pogotovo što takva zračenja nisu adekvatna onom do kojeg dolazi usled prirodnog sunčanja. Svako veštačko zračenje daje mnogo veću količinu energije od one koju biste dobili prirodnim putem, odnosno sunčanjem na plaži", objašnjava doktor.

A da li obični lakovi, oni koji se ne suše UV lampama štete našim noktima i ugrožavaju nam zdravlje?

"Svaka hemija će narušavati prirodnu sredinu nokta. Običan lak mora da sadrži aceton ili se njime skida. A aceton isušuje nokat i čini da je mnogo bliži infekciji nego što bi bio kada se to ne bi koristilo", zaključuje doktor.